Σε μια σειρά από πολύ σημαντικά πολιτιστικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο, αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη της στο νησί, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η υπουργός εξήρε τον πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας, λέγοντας ότι «είναι τόσο μεγάλος και εξαπλώνεται σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Κάθε σημείο της Ελλάδας έχει τη δική του πολιτισμική φυσιογνωμία, η οποία είναι σχεδόν πάντοτε ιδιαίτερα πλούσια. Είναι μία από τις ψηφίδες που συνθέτουν το αρχαιολογικό και ιστορικό πλαίσιο αυτής της χώρας που έχει μία τεράστια κληρονομιά και μία ιστορική βαρύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μία Περιφέρεια που αγαπάμε ιδιαίτερα, μία νησιωτική Περιφέρεια η οποία διαδραμάτισε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό ρολό».
Όσο αφορά το έργο την αποκατάστασης της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων, η κ. Μενδώνη, ανέφερε ότι «τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί εδώ» ενώ αναφορά έγινε και στο έργο στην Παναγιά της Αναφωνήτριας.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, είναι η αποκατάσταση του καστρομονάστηρου στο νησί Στροφάδες. Η υπουργός δήλωσε σχετικά, ότι «πραγματοποιούμε το πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, της αποκατάστασης του μοναστηριού στα Στροφάδια, μέσα από την προγραμματική σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια και το υπουργείο. Ο ανάδοχος του έργου έχει εγκατασταθεί, γίνονται οι πρόδρομες εργασίες απομάκρυνσης πεσμένων λίθων, καθαρισμών μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στον μόλο, προκειμένου να πάει ένα μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο θα μεταφέρει τους γερανούς, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κατέβουν στο νησί για να ξεκινήσει συστηματικά το έργο».
Ένα ακόμα σπουδαίο έργο, τόσο για τους κατοίκους της Ζακύνθου, όσο και για τους χιλιάδες τουρίστες του νησιού, είναι οι εργασίες που χρειάζονται για την συντήρηση και την αναβάθμιση του κάστρου της Ζακύνθου, που βρίσκεται πάνω από την πόλη στην περιοχή της Μπόχαλης. «Αποφασίσαμε το κάστρο της Ζακύνθου, να χρηματοδοτηθεί και να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Πολιτισμού, στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό, 1.500.000 ευρώ. Εάν χρειαστούν παραπάνω, θα τα δώσουμε, διότι το κάστρο της Ζακύνθου μας ενδιαφέρει απόλυτα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια την Ζάκυνθο, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός για την επισκέπτη της Ζακύνθου».
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, αναβαθμίζεται ένα από ιστορικότερα και μεγαλοπρεπή κτίρια της πόλης της Ζακύνθου, το κτίριο που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο. Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «το μουσείο έχει μοναδικά εκθέματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πολύ δημιουργική και πολύτιμη πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού», ενώ αποκάλυψε ότι «αυτή τη στιγμή, πέντε από τις εικόνες των συλλογών του μουσείου, βρίσκονται στην πολύ μεγάλη έκθεση του μουσείου του Λούβρου, είναι τιμητικό για την Ζάκυνθο και σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί πρώτη φορά εκτίθεται μεταβυζαντινή και νεότερη ζωγραφική». Όσον αφορά το χρονοδιαγραμμα των μελετών για τις εργασίες στο μουσείο, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι «στο αρχαιολογικό μουσείο, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα δημοπρατήσουμε την μελέτη αποκατάστασης του. Είναι μια μελέτη που αρχικά είχε υπολογιστεί στις 580.000 ευρώ, αλλά τελικά χρειάζονται 940.000 ευρώ, ξεκινώντας από το σύνολο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, με απόλυτη προτεραιότητα σε μια σύγχρονη φυσιογνωμία αυτού του ιστορικού κτιρίου. Μέχρι το τέλος, το 2022, θα υπάρχει πλήρης μελέτη και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να εντάξουμε το έργο».
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ