Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν μια μεγάλη επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην δυτική Ουκρανία, αλλά δεν σχεδίαζε να πλήξει οποιουσδήποτε στόχους στην Πολωνία.
Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι οι δυνάμεις του πέτυχαν όλους τους στόχους τους στην επίθεση και επισημαίνει ότι τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «τα οποία φέρονται ότι παραβίασαν τα σύνορα με την Πολωνία, δεν έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων».
«Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι στο εν λόγω ζήτημα να διεξάγουμε διαβουλεύσεις με το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας» προσθέτει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ερωτηθείς για ρωσικά drones και τις δηλώσεις το Τουσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε: «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα θέλαμε να κάνουμε κανένα σχόλιο. Αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα – είναι του υπουργείου Άμυνας». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν έλαβε κανένα αίτημα για επικοινωνία από την Πολωνία, και απέρριψε τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα προέβη σε πρόκληση. «Η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Τις περισσότερες φορές, χωρίς καν να προσπαθούν να παρουσιάσουν έστω και κάποιο είδος επιχειρήματος», τόνισε.
Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων σε περίπτωση που ένα από τα κράτη μέλη θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή εναντίον του.
«Δεν έχω κανένα λόγο να ισχυρίζομαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου, αλλά έχουμε ξεπεράσει ένα όριο και η κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο επικίνδυνη από πριν», δήλωσε νωρίτερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας στο κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση μας φέρνει στο πιο κοντινό σημείο μιας ανοιχτής σύγκρουσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πολωνικό εναέριο χώρο ήταν σχεδιασμένη ενέργεια της Ρωσίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Κριστόφ Γκαβκόφσκι. Εκανε επίσης λόγο για μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο την Πολωνία η οποία οργανώνεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε σχέση με το περιστατικό στον εναέριο χώρο.
ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ






