Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως θα υπάρξει μια ρωσική απάντηση στην εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιφέρεια του Κουρσκ και πως η ιδέα για συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο έχει πάψει πλέον να είναι επίκαιρη.
Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα με τη Ρωσία στις 6 Αυγούστου σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανής διεξαγωγής συνομιλιών και να επιβραδύνει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο.
“Τέτοιες εχθρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Θα υπάρξει οπωσδήποτε μια απάντηση”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τη βοήθεια των αεροπορικών δυνάμεων των Ευρωπαίων γειτόνων της για να καταστρέψει το Κίεβο τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), τα οποία έπληξαν ξανά σήμερα μαζικά τη χώρα του προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων στην πρωτεύουσα. 1
“Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές αν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργάζονταν με τα F-16 μας και με την αντιαεροπορική μας άμυνα”, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram, ζητώντας “λύσεις”.
“Αν αυτή η ενότητα λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να λειτουργήσει επίσης και στην Ευρώπη”, πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη βοήθεια που προσέφεραν στο Ισραήλ οι δυτικοί σύμμαχοί του για να απωθήσει πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις.
“Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Έχουμε ανάγκη από λύσεις”, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 100 πυραύλους και γύρω στα 100 drones στη σημερινή επίθεσή της στην Ουκρανία.
“Πολλή ζημιά στον ενεργειακό τομέα”, ανέφερε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του στο Telegram και υπογράμμισε ότι “ήταν από τα μεγαλύτερα συνδυαστικά πλήγματα. Πάνω από εκατό πύραυλοι διαφόρων ειδών και περίπου εκατό drones Σάχεντ. Και όπως και στα περισσότερα προηγούμενα ρωσικά πλήγματα, αυτό ήταν το ίδιο ύπουλο, βάζοντας στο στόχαστρο κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε παράλληλα σε ανάρτησή του στο X ότι “μια συμφωνία να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας των εταίρων για την κατάρριψη πυραύλων και drones κοντά στον εναέριο χώρο τους” θα βοηθούσε να τερματιστούν οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συντομότερα.
Η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους της να δημιουργήσουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο δυτικό τμήμα της επικράτειάς της μέσω συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που είναι ανεπτυγμένα στις γειτονικές της χώρες, την Πολωνία και τη Ρουμανία, για να δημιουργηθεί ένα άδυτο, όπου βιομηχανίες, ενεργειακές υποδομές και άμαχος πληθυσμός θα προστατεύονται.
Ο Κουλέμπα είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ότι δεν υπάρχει “κανένα επιχείρημα από νομικής, (από άποψης) ασφαλείας ή ηθικής άποψης, που θα εμπόδιζε τους εταίρους μας να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας από το έδαφός τους”, χωρίς να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σεναρίου.
Ο Ζελένσκι εξάλλου δεν έχει πάψει εδώ και πολλούς μήνες να ζητεί επιπλέον συστήματα προστασίας του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από τους δυτικούς εταίρους του.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι επιτέθηκε σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
Η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει σήμερα σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία που υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου Σέρχιι Πόπκο ανακοίνωσε εξάλλου σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε σήμερα γύρω στους 15 πυραύλους και 15 drones
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι «δεδομένης της σοβαρής κατάστασης» θα είναι «προσωπικά επικεφαλής της αυριανής αποστολής του ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη Ρωσία».
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση σήμερα Δευτέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα είχε στόχο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου.
«Η σημερινή ρωσική επίθεση … στόχευσε τις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του υδροηλεκτρικού σταθμού του Κιέβου», δήλωσε ο Αντριι Σουχιμπα στο X.
Ο Πούτιν έχει πεί πως η Ουκρανία θα λάβει μια “απάντηση που να αξίζει” αλλά δεν έχει ακόμη πει δημόσια ποια θα είναι αυτή.
Ο Πεσκόφ απέρριψε πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.
“Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις”, είπε ο Πεσκόφ. “Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με διάφορες επαφές στα μέσα ενημέρωσης, και δεν είναι όλες από αυτές ορθές”.
“Το θέμα των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή έχει χάσει ουσιαστικά την επικαιρότητά του”.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ακόμη ότι δεν διαθέτει “σαφείς” πληροφορίες για το πλήγμα που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό και χτύπησε μια ομάδα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο ξενοδοχείο τους στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας έναν σύμβουλο για θέματα ασφάλειας και τραυματίζοντας δύο δημοσιογράφους.
“Διάβασα τις πληροφορίες υπαλλήλων πρακτορείων (ειδήσεων) που λένε πως δεν ήταν δημοσιογράφος (σ.σ. αυτός που σκοτώθηκε), αλλά ένας σύμβουλος για θέματα ασφάλειας. Δεν υπάρχει ως τούτου ακόμη σαφήνεια για το θέμα αυτό”, είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
“Και επαναλαμβάνω, τα (ρωσικά) πλήγματα χτυπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις ή που συνδέονται με τις υποδομές αυτές”, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.
Το θύμα “ήταν μέλος της ομάδας του Reuters που διέμενε στο ξενοδοχείο Sapphire στο Κραματόρσκ (…) όταν χτυπήθηκε από πυρά πυραύλου”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση χθες, Κυριακή, το πρακτορείο στο X, εκφράζοντας τη θλίψη του για την είδηση αυτή.
“Δύο δημοσιογράφοι μας βρίσκονται στο νοσοκομείο: ο ένας νοσηλεύεται για σοβαρά τραύματα”, πρόσθεσε το Reuters, διευκρινίζοντας πως άλλοι τρεις συνάδελφοι είναι σώοι και αβλαβείς.
Ο Βαντίμ Φιλάσκιν, κυβερνήτης της ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά) όπου διεξάγονται κυρίως οι μάχες, δήλωσε πως αυτό το ξενοδοχείο στο Κραματόρσκ “τέθηκε στο στόχαστρο” χθες από τον ρωσικό στρατό.
Τελευταία μεγάλη πόλη του Ντονμπάς που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, το Κραματόρσκ βρίσκεται περίπου 20 χλμ. δυτικά της γραμμής του μετώπου και αποτελεί αντικείμενο επανειλημμένων επιθέσεων των δυνάμεων του Κρεμλίνου.
Επίσης, το Κρεμλίνο είπε σήμερα πως δεν γνωρίζει για τι κατηγορείται ο ιδρυτής του Telegram Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο από τη γαλλική αστυνομία, και είπε πως η Ρωσία θα περιμένει μια επίσημη δήλωση για την κράτησή του προτού προβεί σε περαιτέρω σχόλια.
Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος Ντούροφ, ιδιοκτήτης της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα λίγο μετά την προσγείωσή του με ιδιωτικό τζετ αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.
“Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τι ακριβώς κατηγορείται ο Ντούροφ”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Δεν έχουμε ακούσει ακόμη οποιαδήποτε επίσημη δήλωση για το θέμα, και προτού πούμε οτιδήποτε, θα πρέπει να περιμένουμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
“Με τι ακριβώς προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον Ντούροφ; Χωρίς να ξέρουμε, θα ήταν πιθανόν λάθος να κάνουμε οποιεσδήποτε δηλώσεις”, είπε ο Πεσκόφ.
Ο Ντούροφ εξακολουθεί σήμερα να τελεί υπό κράτηση και ανακρίνεται από την αστυνομία, ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ. Το Παρίσι δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη σύλληψή του.
Ο Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας επειδή φέρεται να επέτρεψε να διαπραχθεί ένα μεγάλο εύρος εγκλημάτων με χρήση της πλατφόρμας του λόγω της απουσίας εποπτών (moderators) στο Telegram και για έλλειψη συνεργασίας με την αστυνομία, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters το Σαββατοκύριακο.
Η εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες και έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση να αποκλείσει αντιπολιτευόμενες κοινότητες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte την οποία ίδρυσε επίσης και έχει πουλήσει από τότε.
Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συνάντησε τον περασμένο μήνα τον Ντούροφ στη Μπακού, όπου ο Ρώσος ηγέτης βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ