Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Χοσεΐν Σαλαμί, απείλησε σήμερα να πλήξει «με τρόπο που θα πονέσει» το Ισραήλ, αν επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους σε αντίποινα για τα πυραυλικά πυρά που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
«Αν κάνετε το λάθος να επιτεθείτε σε στόχους μας, είτε στην περιοχή είτε στο Ιράν, θα σας χτυπήσουμε και πάλι με τρόπο που θα πονέσει», προειδοποίησε ο στρατηγός Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης. Η διεθνής κοινότητά ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αυτό που έχει δεσμευθεί, δηλαδή πλήγματα αντιποίνων κατά του Ιράν ως απάντηση της επίθεσης της 1ης Οκτωβρίου.
Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου περίπου 200 πυραύλους προς το Ισραήλ μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, υπερηχητικούς πυραύλους.
Τα πλήγματα αυτά παρουσιάστηκαν από την Τεχεράνη ως αντίποινα για τη δολοφονία τον Ιούλιο στην ιρανική πρωτεύουσα του πρώην επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.
Το Ιράν είχε πει επίσης ότι ενήργησε ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού σε πλήγμα στον Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή επίσης στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ο τελευταίος διηύθυνε για τριάντα και πλέον χρόνια το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν.
Ο Σαλαμί έκανε τη δήλωση αυτή στο Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν) στην κηδεία του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, ενός από τους κύριους διοικητές μιας επίλεκτης μονάδας των Φρουρών, που σκοτώθηκε από ισραηλινή πλήγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Λίβανο.
Κατά την ομιλία του επέκρινε την πρόσφατη παράδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου ύψους THAAD στο Ισραήλ, λέγοντας πως δεν συνιστά «αξιόπιστη» ασπίδα απέναντι σε μια ιρανική επίθεση.
«Προσοχή, ξέρουμε τις αδυναμίες σας, το ξέρετε. Ξέρετε σε ποιο βαθμό είστε ευάλωτοι», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις διπλωματικές διαβουλεύσεις στην προσπάθεια να κατευνάσει τις περιφερειακές εντάσεις.
Επισκέφθηκε διαδοχικά τον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, χώρες που ενεργούν γενικά ως ενδιάμεσοι για τις έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χθες, Τετάρτη, ο Αραγτσί μετέβη στην Ιορδανία και χθες το βράδυ έφθασε στην Αίγυπτο, στην πρώτη επίσκεψη από το 2013 Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή.
Η επίθεση του Ισραήλ πριν από τις αμερικανικές εκλογές
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν πριν από τις 5 Νοεμβρίου, αναφέρουν πηγές στο CNN, ένα χρονοδιάγραμμα που θα έφερνε την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής, λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας THAAD.
Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά της πρόσφατες πυραυλικής επίθεσης του Ιράν αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν σχετίζονται άμεσα με τον χρόνο διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών, δήλωσαν οι πηγές.
Παρόλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου – που, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον είναι «βαθιά συντονισμένος» με την αμερικανική πολιτική – εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές προεκτάσεις που θα είχαν οι ενέργειες του Ισραήλ στις ΗΠΑ.
Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως επίμονο θέμα στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κατ’ επέκταση η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχουν δεχθεί πιέσεις για τον χειρισμό της κρίσης. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι – συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – κατηγόρησαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην κρίση και ότι «έριξε τον κόσμο στο χάος».
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέα πίεση στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γάζας. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι εάν δεν επιτύχει μια βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με μια διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, δίνοντας στο Τελ Αβίβ διορία 30 ημερών.
Όπως σχολιάζει το CNN, η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή την αντιπρόεδρο, ενώ κανένας από τους δύο δεν απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά την πίεση από την αριστερά.
Η προθεσμία της για να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές και η προειδοποίηση των ΗΠΑ ήρθε την ίδια εβδομάδα που έφτασε στο Ισραήλ Αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας THAAD.
Πηγή: CNN, ΑΠΕ ΜΠΕ