Ως την καλύτερη ιστορία ανάκαμψης στον κόσμο χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurasia Group, Ιαν Μπρέμερ, σε συνέντευξή του στην «Κ», στην οποία καταθέτει τις εκτιμήσεις του για το 2024 σε ό,τι αφορά την πορεία των σημαντικότερων χωρών του πλανήτη, αλλά και των δύο μεγάλων συρράξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Περιγράφει το γκρίζο σκηνικό που βιώνει η Αμερική, κάνοντας λόγο για το πιο δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα, καθώς εισερχόμαστε σε μια καθοριστική χρονιά εκλογών, μιλάει για το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το Πεκίνο, την πιεζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ δεν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις και στους δύο πολέμους που βιώνει ο πλανήτης.
– Η πρόβλεψή σας για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου;
– Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να είναι η ισχυρότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, σε μια περίοδο όπου η κινεζική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Δεν ισχύει το ίδιο για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι το πιο δυσλειτουργικό του G7, και μάλιστα με όλο και μεγαλύτερη διαφορά από τα υπόλοιπα. Eνα από τα λίγα πράγματα στα οποία συμφωνούν οι Αμερικανοί είναι ότι θα προτιμούσαν να μη διεξαχθούν εκλογές φέτος, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο αναμενόμενων υποψηφίων. Ενα καθόλου επιθυμητό κυρίαρχο θέμα ειδήσεων για το 2024.
– Να πάμε στην Κίνα, τη δεύτερη σημαντικότερη οικονομία, και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
– Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει προβλήματα σχεδόν σε κάθε τομέα. Τα καλά νέα είναι ότι η ηγεσία είναι σταθερή, εδραιωμένη και συνειδητοποιημένη. Τα κακά νέα είναι ότι χωρίς δραματικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο Σι δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει, δεν θα βελτιωθεί σύντομα. Αυτό συμβάλλει στο να ενισχύεται η επιθυμία για πιο σταθερές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι πολλοί τομείς συγκρούσεων –ειδικά γύρω από την τεχνολογία και τη βιομηχανική πολιτική– δημιουργούν ένα απαιτητικό περιβάλλον.
– Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας;
– Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, με τους Ουκρανούς να μη βρίσκονται πλέον σε πορεία «νίκης» και τον πόλεμο καθαρά εκτός πρωτοσέλιδων, ιδίως εκτός Ευρώπης. Δεν είναι κάτι που θέλεις να ακούσεις αν είσαι ο Ζελένσκι ή η Πολωνία. Η αιχμή του ΝΑΤΟ ήταν το 2023 και αυτό ισχύει και για τις διατλαντικές σχέσεις. Η διατήρηση της συνεργασίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα είναι μια αυξανόμενη πρόκληση και ο Πούτιν το γνωρίζει.
– Η άλλη μεγάλη σύγκρουση της εποχής μας, ο πόλεμος στη Γάζα;
– Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί – επέκταση στη Δυτική Oχθη και τον Λίβανο, προβλήματα με υποστηρικτές του Ιράν, ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ταυτόχρονα, τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί περισσότερο από τις μάχες.
Η Ευρώπη παραμένει εντυπωσιακά πολιτικά σταθερή, ακόμη και υπό αυξανόμενες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις, καθώς και πιέσεις σε θέματα ασφαλείας. Τουλάχιστον προς το παρόν…
– Να έρθουμε στην Ευρώπη, στις προοπτικές της οικονομίας της, μείζονα ζητήματα όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία…
– Είναι μια οικονομία που θα παραμείνει υπό πίεση λόγω υψηλότερου κόστους παραγωγής, ανάγκης για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, προκλήσεις από τις αμερικανικές και άλλες βιομηχανικές πολιτικές και πολιτικές διαμάχες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τη μετανάστευση. Οι Ευρωπαίοι έχουν την τύχη να διαθέτουν ένα ισχυρό υπερεθνικό σύστημα διακυβέρνησης –την Ευρωπαϊκή Ενωση–, αλλιώς όλο αυτό θα έμοιαζε με κρίση. Oπως είναι, παραμένει εντυπωσιακά πολιτικά σταθερή, ακόμη και υπό αυξανόμενες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις, καθώς και πιέσεις σε θέματα ασφαλείας. Τουλάχιστον προς το παρόν…
– Στη Βρετανία, όπου το Εργατικό Κόμμα ετοιμάζεται να κυβερνήσει;
– Καθαρή μετάβαση εξουσίας, καθώς το Εργατικό Κόμμα δείχνει έτοιμο να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ως επακόλουθο της εξέλιξης αυτής δημιουργούνται προοπτικές για πιο σταθερές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Eνωση.
– Προς ποια κατεύθυνση βλέπετε να κινείται οικονομικά και γεωπολιτικά η Τουρκία;
– Επιτέλους μια ικανή οικονομική ομάδα, την κατάλληλη στιγμή. O Ερντογάν τούς αφήνει περισσότερο χώρο να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις, ιδίως επειδή βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση έναντι μιας κατακερματισμένης εγχώριας αντιπολίτευσης και με πολλές γεωπολιτικές ευκαιρίες στην περιοχή.
– Μια και μιλάμε για την Τουρκία, προχωράει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
– Τελικά, αυτό δεν θα αποδειχθεί κάτι αμφιλεγόμενο. Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερη επιρροή, χωρίς όμως να διακόψει τη διαδικασία. Το έχουμε ξαναπεράσει.
– Η εικόνα και οι προοπτικές της Ελλάδας;
– Αξίζει επάξια τον τίτλο της «χώρας της χρονιάς» για το 2023 από το περιοδικό Economist. Δημοφιλής ηγεσία, αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις και η καλύτερη ιστορία ανάκαμψης στον κόσμο.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr/society/562807573/ian-mpremer-stin-k-poso-eyaloti-einai-i-dysi/