Εισαγγελικοί λειτουργοί έκαναν σήμερα εφόδους στα γραφεία των δυο κυριότερων τάσεων του κόμματος του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, στο πλαίσιοέρευνας για οικονομική απάτη που συνταράσσει τη συμπολίτευση και την ίδια την κυβέρνηση στην Ιαπωνία τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι εισαγγελικές έφοδοι «είναι εξαιρετικά λυπηρές. Παίρνουμε την κατάσταση πολύ σοβαρά και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, σεβόμενοι την εξέλιξη της έρευνας», δήλωσε ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι, ο γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά).
Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, υπάρχουν υποψίες για απάτη στην οποία φέρονται να ενέχονταν δεκάδες μέλη και στελέχη του ΦΔΚ, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στη χώρα σχεδόν αδιαλείπτως, με μικρές παρενθέσεις, από το 1955.
Τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος φέρονται να μη δήλωσαν ποσά εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα που εξασφαλίζονταν μέσω της πώλησης εισιτηρίων για εκδηλώσεις που οργανώνονταν με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Τα χρήματα φέρονται να μοιράζονταν όσοι υπερέβαιναν τους στόχους.
«Το κόμμα πρέπει να εργαστεί για να αποκατασταθεί επειγόντως η εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κισίντα στον Τύπο, προσθέτοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει «αυστηρά» και να ρίξει φως στην υπόθεση.
Ο κ. Κισίντα αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να αντικαταστήσει τέσσερις υπουργούς του, που ανήκαν στη μεγαλύτερη τάση του ΦΔΚ, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη φωτιά που άναψε στο ΦΔΚ το σκάνδαλο, που μειώνει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στη μεγαλύτερη τάση του κόμματος, ηγέτης της οποίας ήταν ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε — ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη χρονιά. Σε μέλη της φέρονται να μοιράστηκαν κάπου 500 εκατομμύρια γεν (3,2 εκατ. ευρώ) για μια πενταετία, ως το 2022.
Ωστόσο, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, η έρευνα των εισαγγελέων αφορά τις πέντε από τις έξι τάσεις του ΦΔΚ, συμπεριλαμβανομένης αυτής της οποίας ηγείτο ο πρωθυπουργός Κισίντα ως πρόσφατα.
Μετά την εξέταση στοιχείων και λογιστών των κομματικών φραξιών, η έρευνα αναμένεται να επικεντρωθεί σε δεκάδες κοινοβουλευτικούς.
Τον κ. Κισίντα —ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το φθινόπωρο του 2021 κι είχε ήδη πολύ χαμηλή δημοτικότητα προτού καν αρχίσουν να αποκαλύπτονται προοδευτικά από τον Τύπο πληροφορίες για το νέο σκάνδαλο τις τελευταίες εβδομάδες— δεν υποστηρίζει πλέον παρά το 17,1% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, δηλαδή ποσοστό μειωμένο κατά 4,2 μονάδες από τον περασμένο μήνα.
Θεωρητικά, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025, όμως αναλυτές προβλέπουν ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές προτού διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία την επόμενη χρονιά η οποία αναγγέλλεται εξαιρετικά δύσκολη για τον κ. Κισίντα.
πηγή: news247.gr