Τι είναι η Κατάθλιψη; Ποιους μπορεί να μας επηρεάσει; Πώς διακρίνουμε τα συμπτώματα της; Πώς μπορούμε και ζητήσουμε βοήθεια; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, μέσα από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Ισότητας Φύλων και Απασχόλησης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και το ΕΠΑΨΥ και πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών και φορέων του Ηρακλείου.
Το μεγάλο αγκάθι παραμένει ο φόβος απέναντι στο στίγμα, τις «ταμπέλες» μιας ψυχικής διαταραχής, ο φόβος της απόρριψης, ο κοινωνικός αποκλεισμός. Κυρίως όμως η έλλειψη γνώσης πως η κατάθλιψη θεραπεύεται με σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση.
Η Αντιδήμαρχος Κοιν. Πρόνοιας Δέσποινα Αϊβατζίδου, δήλωσε: “Συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας ώστε να παρακινούμε συνεχώς τους συμπολίτες μας, να τους κρατάμε σε εγρήγορση ώστε να φροντίζουν για την Υγεία τους, κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης. Ειδικά η κατάθλιψη, είναι μια νόσος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν ζητήσεις το γρηγορότερο δυνατό βοήθεια από ειδικούς. Για αυτό και φιλοξενήσαμε μια ομάδα από εξαίρετες επιστήμονες, τις οποίες ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους στην εκδήλωση, που μίλησαν ουσιαστικά, απλά και κατανοητά για το τι είναι η κατάθλιψη, πως την αναγνωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε εάν εντοπίσουμε περίπτωση της νόσου είτε στον ίδιο μας τον εαυτό, είτε σε κάποιον δικό μας άνθρωπο”
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο “Αττικόν”, ΕΠΑΨΥ, Κωνασταντίνα Μαγκλάρα, ως προσκεκλημένη ομιλίτρια, αφού εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε στην κατάθλιψη στα παιδιά και στους εφήβους.
Μέσα από τις εισηγήσεις φωτίστηκαν πτυχές της κατάθλιψης σε όλες τις ηλικίες, η Έλενα Αμμολοχίτου, Κλινική Ψυχολόγος- μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας ανέδειξε το σημαίνοντα ρόλο της κατάθλιψης ως παράγοντας ωρίμανσης στην ανθρώπινη ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη.
Για την Κατάθλιψη μετά την δύσκολή και πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας και την ψυχική ανθεκτικότητα ώστε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις και να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτές, μίλησε η Δήμητρα Τσικνή, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Mcs Κλινικής Ψυχολογίας.
Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, από την Σταυρούλα Σουλτάνη, Ψυχολόγος, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων, Mcs Διαχείριση Γήρανσης & Χρόνιων Νοσημάτων.
«Η κατάθλιψη στη σχολική ηλικία, είναι δύσκολα διαγνώσιμη, γιατί στην αρχή τα παιδιά χαρακτηρίζονται ως ενοχλητικά, άτακτα ή τεμπέλικα, η υπερκινητικότητα, οι μαθησιακές δυσκολίες ή οι αγχώδεις καταστάσεις θα πρέπει να μας αφυπνίσουν», τόνισε η Άννα Μελαδάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων.
Τον συντονισμό είχε η Δημοσιογράφος και Αναλυτική Γραφολόγος, Δήμητρα Μπαλαρή που παρουσίασε, μεταξύ άλλων και τα γραφολογικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης.