Η ένταση της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία φαίνεται από τις μετρήσεις ότι μειώνεται και εκτιμάται ότι δεν θα κινδυνέψουν σπίτια και ζωές ακόμη και αν η σεισμική δραστηριότητα και η ροή της λάβας συνεχιστεί για μήνες. Μία ακόμη νότα αισιοδοξίας έρχεται από τους μετεωρολόγους που με βάση τα σημερινά δεδομένα προσδοκούν ότι ο αντίκτυπος στις αερομεταφορές δεν θα είναι μεγάλος όπως συνέβη το 2010.
Η εκτοξευόμενη λάβα από το ηφαίστειο εξακολουθεί να ρέει σε μακρινή απόσταση από τη μοναδική κοντινή πόλη και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θεωρεί απίθανο, με τα σημερινά δεδομένα, να επηρεαστούν οι πτήσεις κάτι που εμπνέει ανησυχία και διεθνώς καθώς όλοι θυμόνται το χάος το οποίο είχε προκληθεί από τα σύννεφα τέφρας που είχαν υψωθεί έπειτα από μια έκρηξη στο νησί του βορείου Ατλαντικού το 2010.
Πριν την έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες όπου εκτοξεύθηκε λάβα και καπνός σε ύψος άνω των 100 μέτρων, είχε προηγηθεί έντονη σεισμική δραστηριότητα εβδομάδων.
Τον περασμένο μήνα οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 4000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, επιτρέποντάς τους κατά διαστήματα να ελέγχουν τα σπίτια τους που κινδύνευαν από τους σεισμούς.
Οι απομακρυσμένοι κάτοικοι στην αρχή πίστεψαν ότι σύντομα θα γύριζαν στα σπίτια τους αλλά αυτό άλλαξε όταν τελικά σημειώθηκε η έκρηξη.
Στα πλάνα που μεταδίδονται από την έκρηξη διακρίνεται να ρέει κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη λάβα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ουρανό. Θέαμα μοναδικό που εντυπωσιάζει παγκοσμίως αλλά προσελκύει και τους τουρίστες στη χώρα που σπεύδουν να πλησιάσουν όσο τους επιτρέπεται πιο κοντά για να απαθανατίσουν το “εκπληκτικό φαινόμενο” που το χαρακτηρίζουν δικαίως “μοναδική εμπειρία ζωής”.
Η έκρηξη προκάλεσε μια ρωγμή μήκους 4 χιλιομέτρων. Όμως στο νοτιότερο σημείο της η σχισμή αυτή παραμένει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μακριά από το Γκρίνταβικ, έγινε γνωστό από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, την ώρα που η ισχύς του ηφαιστείου μειώνεται.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό.
Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνέχιση της ίσως διαρκέσει μήνες αλλά δεν αποκλείουν να σταματήσει ξαφνικά μέσα δύο μέρες. Το παρήγορο προς το παρόν είναι ότι η ροή της λάβας παρουσίασε μείωση περίπου στο ένα τέταρτο από τα 200 έως 250 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο τις δύο πρώτες ώρες της έκρηξης.
Αν και η λάβα ρέει κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε περιοχή που υπάρχουν ελάχιστες υποδομές τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτό δεν θα αλλάξει τις επόμενες μέρες ή ώρες.
Διαφορετική η έκρηξη από αυτή του 2010 επισημαίνουν και οι μετεωρολόγοι και οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν πως δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλος αντίκτυπος στις αερομεταφορές. Θεωρούν ισχυρό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στις αερομεταφορές αν και δεν το αποκλείουν κατηγορηματικά. Η αισιοδοξίας τους έγκειται στο γεγονός ότι αυτή είδους η έκρηξη δεν παράγει σε γενικές γραμμές μεγάλη ποσότητα τέφρας, αυτό δηλαδή που τείνει να καθηλώνει στο έδαφος αεροσκάφη.
πηγή: ertnews.gr