Πιο αυστηρή ως προς την κατανάλωση αλκοόλ γίνονται η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα, οι πιο δημοφιλείς από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, στο πλαίσιο τροποποιήσεων σε ένα διάταγμα του 2020 που αφορούσε τον «υπερβολικό τουρισμό».
Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους σε βασικές τουριστικές περιοχές στα νησιά Ίμπιζα και Μαγιόρκα, με εξαίρεση συγκεκριμένους αδειοδοτημένους χώρους. Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις θα κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ.
Τα αποκαλούμενα party boats, σκάφη-κλαμπ που πωλούν αλκοόλ, θα απαγορεύεται επίσης να βρίσκονται σε ακτίνα ενός ναυτικού μιλίου από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο διάταγμα. Η επιβίβαση ή η αποβίβαση επιβατών θα απαγορεύεται επίσης στις επηρεαζόμενες περιοχές.
Αν και οι κανόνες έχουν γίνει πιο αυστηροί, η κυβέρνηση έχει «λειάνει» τη γλώσσα του αρχικού διατάγματος του 2020 κατά του «υπερβολικού τουρισμού», χρησιμοποιώντας πλέον τον όρο «υπεύθυνος τουρισμός». Η αναθεώρηση αναγνωρίζει ότι η αρχική διατύπωση ήταν αντίθετη με την κύρια βιομηχανία των νησιών, σημειώνοντας ότι «ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 45% του ΑΕΠ της κοινότητας».
«Αγενής συμπεριφορά»
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι αποτελούν εδώ και καιρό κόμβους νυχτερινής διασκέδασης για νέους ταξιδιώτες και διεθνείς διασημότητες.
Το αρχικό διάταγμα των 22 άρθρων που εισήχθη το 2020 προκλήθηκε από αναφορές των μέσων ενημέρωσης για «αγενή συμπεριφορά σε ορισμένες τουριστικές περιοχές» της Μαγιόρκα και της Ίμπιζα, που αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση αλκοόλ. Η συμπεριφορά αυτή είχε βλάψει την εικόνα των προορισμών και υποβάθμιζε τις περιοχές για τους κατοίκους τους.
«Χρόνο με το χρόνο εμφανίζονται ειδήσεις που σχετίζονται με την αγενή συμπεριφορά νεαρών τουριστών, η οποία έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στους υπόλοιπους πολίτες, στον ξενοδοχειακό τομέα και στις εμπλεκόμενες διοικήσεις», αναφέρει το διάταγμα, σημειώνοντας ότι έχουν σημειωθεί σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι.
16 εκατ. ευρώ για υπεύθυνο τουρισμό
Τον Απρίλιο, κάτοικοι των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας κινητοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του υπερβολικού τουρισμού, κατηγορώντας τους επισκέπτες ότι τους «διώχνουν» από τα σπίτια τους και προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε από 11,5 εκατομμύρια ετησίως σε 16 εκατομμύρια.
πηγή: cnn.gr