Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει ο δασμολογικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ μετά τα αντίποινα που ανακοίνωσε η Κίνα και τις συνακόλουθες ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Οι αναλυτές μιλούν ήδη για ιστορικού χαρακτήρα κινήσεις των αγορών μετά την νέα κατάρρευση σήμερα των παγκόσμιων χρηματαγορών.
Από το Τόκιο και τη Σανγκάη έως τη Σεούλ και την Ταϊπέι, οι βασικοί δείκτες στις ασιατικές αγορές ακολούθησαν τον βηματισμό της Wall Street, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2020. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στο -13,22% -στη χειρότερη επιδοσή του από το 1997.
«Δεν είναι υπερβολή να περιγράψουμε τις κινήσεις της αγοράς…ως ιστορικές», σχολίασαν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία της COVID-19. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα. Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε κατά 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε καμία ένδειξη υπαναχώρησης από τα δασμολογικά του σχέδια παρά τα κινεζικά αντίποινα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία της COVID-19.
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα.
Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
Ματώνουν και οι ασιατικές αγορές σήμερα τη Δευτέρα, εν μέσω εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ
Στο Τόκιο o Νikkei225 υποχώρησε έως και 8% και στις 09:15 ώρα Ελλάδος έχει περιορίσει ελαφρώς μόνο τις απώλειές του στο -6,61%. Στο κόκκινο είναι οι κινεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο Hang Seng βυθίζεται στο -12,25%. Στη Σανγκάη ο βασικός δείκτης είναι επίσης στο -8%, ενώ και ο BSE Sensex στο ινδικό Χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,5%. Το Σίντνεϊ δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο, με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 4%.
Οι ασιατικοί δείκτες ακολουθούν τη Wall Street που τη περασμένη Παρασκευή οδηγήθηκε σε νέα μεγάλη πτώση εξαιτίας της αύξησης των δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της αντίδρασης του Πεκίνου.
Το ευρώ ενισχύεται 0,56%, στα 1,1019 δολάρια
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,56% και διαμορφώνεται στα 1,1019 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 160,2960 γεν, στο 0,8544 με τη στερλίνα και στο 0,9319 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,00% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 145,4710 γεν.
Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,2896 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή η μεγαλύτερη κρίση από την εποχή του COVID στη Wall Street κλιμακώθηκε. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 6%, ο Dow κατέρρευσε κατά 5,5%, ενώ ο Nasdaq composite υποχώρησε κατά 5,8%.
Σήμερα, ο δείκτης Nikkei 225 tου Τόκιο σημείωσε πτώση σχεδόν 8% αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας βυθίστηκε πάνω από 6%. Απώλειες 4,4% σημείωσε ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν, με το αμερικανικό αργό πετρέλαιο να σημειώνει πτώση 4%, ή 2,50 δολάρια, στα 59,49 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο Brent, το διεθνές πρότυπο, έχασε 2,25 δολάρια, φτάνοντας τα 63,33 δολάρια το βαρέλι.
Οι απώλειες ήρθαν μετά την ανακοίνωση από την Κίνα ότι αντιδρά στους μεγάλους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνοντας τα στοιχήματα σε έναν εμπορικό πόλεμο που μπορεί να καταλήξει σε ύφεση που θα πλήξει όλους. Ακόμα και μια καλύτερη από το αναμενόμενο έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνήθως το οικονομικό αποκορύφωμα κάθε μήνα, δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την πτώση.
Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχουν νικητές στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τον εμπορικό πόλεμο. Οι μετοχές για όλες τις εταιρείες εκτός από 14 από τις 500 εταιρείες του δείκτη S&P 500 υποχώρησαν την Παρασκευή. Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Άλλα βασικά δομικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, όπως ο χαλκός, είδαν επίσης τις τιμές τους να μειώνονται λόγω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος θα εξασθενήσει την παγκόσμια οικονομία.
Η απάντηση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς προκάλεσε άμεση επιτάχυνση των απωλειών στις αγορές παγκοσμίως. Το Υπουργείο Εμπορίου του Πεκίνου δήλωσε ότι θα απαντήσει στους 34% δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα, με τους δικούς του 34% δασμούς στις εισαγωγές όλων των προϊόντων των ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, μεταξύ άλλων μέτρων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.
Η κεντρική ερώτηση για το μέλλον είναι: Θα προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος παγκόσμια ύφεση; Αν συμβεί, οι τιμές των μετοχών ίσως χρειαστεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο από ό,τι έχουν ήδη μειωθεί. Ο S&P 500 είναι μειωμένος κατά 17,4% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου.
Ο Τραμπ φάνηκε αδιάφορος. Από το Mar-a-Lago, το ιδιωτικό του κλαμπ στη Φλόριντα, κατευθύνθηκε στο γήπεδο γκολφ του, λίγα μίλια μακριά, αφού έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να μετριάσει το πλήγμα των δασμών στην οικονομία με τη μείωση των επιτοκίων, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να δανείζονται και να ξοδεύουν. Ωστόσο, η Fed ίσως έχει λιγότερη ελευθερία κινήσεων από ό,τι θα ήθελε.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δασμοί μπορεί να ενισχύσουν τις προσδοκίες για πληθωρισμό και η μείωση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.
«Η υποχρέωσή μας είναι να διατηρήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα καλά εδραιωμένες και να διασφαλίσουμε ότι μια εφάπαξ αύξηση του επιπέδου των τιμών δεν θα μετατραπεί σε συνεχιζόμενο πρόβλημα πληθωρισμού», δήλωσε ο Πάουελ.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο καιρό θα παραμείνουν οι δασμοί του Τραμπ και ποια αντίποινα θα λάβουν άλλες χώρες. Κάποιοι από τη Wall Street κρατούν την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα μειώσει τους δασμούς μετά από «νίκες» που θα αποσπάσει από άλλες χώρες μέσω διαπραγματεύσεων.
Αμετανόητος ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, και παρομοίασε τις εξελίξεις με την αναγκη να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.
«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται νέα θεαματική πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν νέες βίαιες πτώσεις.
Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά το σαββατοκύριακο στο οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων αφότου ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη κυμαινόμενους τελωνειακούς δασμούς κατ’ ελάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό.
«Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε.
«Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές.
«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.
Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε πως το σαββατοκύριακο συζήτησε «με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο».
«Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία», είπε .
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου -με άλλα λόγια αδασμολόγητου- ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα».
«Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ