«Δεν θα ήθελα η παρουσία μου εδώ να εκληφθεί ως, έστω και μία έμμεση ή συμβολική, νομιμοποίηση μίας διαδικασίας που μου αποδίδει προσωπικά κατηγορίες αδιανόητες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του κατά την συζήτηση στην Βουλή επί των προτάσεων για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει σε «μία χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα συλλογικό δράμα σε μία άθλια πολιτική σκευωρία, φθάνοντας στο πιο ακραίο, με αιχμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία. «Με άλλα λόγια να συκοφαντήσουν εμένα και τη ΝΔ, ως τι; Ως τάχα υπονομευτές του πολιτεύματος με στόχο την κατάλυσή του. Με την ίδια ακριβώς κατηγορία με την οποία δικάστηκαν οι χουντικοί πραξικοπηματίες και οι 6 της μικρασιατικής καταστροφής», σημείωσε.
«Είναι μία αθλιότητα εναντίον της παράταξης που επανέφερε την δημοκρατία στην Ελλάδα. Μία αθλιότητα και εναντίον ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού, με συντριπτική λαϊκή εντολή σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή θα ήταν πράγματι γελοία αν δεν ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνη, γιατί μόνο έτσι, δυστυχώς, μπορεί να χαρακτηριστεί η σύμπραξη 32 βουλευτών της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς σε μία κοινή πρωτοβουλία λαϊκισμού, νομικά παντελώς έωλη, η οποία δεν συγκρούεται απλά με την αλήθεια και την λογική αλλά και με την ίδια την ηθική»
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νέο συνεταιρισμό τοξικότητας της κ. Κωσνταντοπούλου μαζί με τον με τους κυρίους Βελόπουλο, Νατσιό, Κασσελάκη», σημειώνοντας ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο, επί της ουσίας τον έχουμε ξαναζήσει σε λίγο διαφορετικές εκφάνσεις στις πάνω και στις κάτω πλατείες και στην μοιραία διακυβέρνηση του 2015»
Όπως είπε, «ο πολιτικός αμοραλισμός πάντοτε ενώνει τα άκρα», ενώ εξέφρασε λύπη διότι «δέκα χρόνια μετά κάποιοι φαίνεται να νοσταλγούν ακόμα τις κρεμάλες στο Σύνταγμα», όπως ανέφερε.
«Διαλέξατε για σκηνικό τον χαμό 57 ζωών, κάτι που κάνει τον καιροσκοπισμό σας ακόμη πιο απεχθή και σας καθιστά όχι μόνο αδιόρθωτους αλλά και ανοιχτά επικίνδυνους», σημείωσε.
«Θεωρώ την συγκεκριμένη πρόταση εκτροπή του κοινοβουλευτισμού και προσβολή της ίδιας της δημοκρατικής τάξης και γι’ αυτό και αρνούμαι να συζητήσω το περιεχόμενό της . Δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη, ούτε και θα γίνω συνένοχος σε μία δραματική υποβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν είμαι εδώ για καμία εσχάτη προδοσία, για κανένα κακούργημα, για καμία άλλη απίθανη επινόηση. Δίνω το παρών για να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών επιμένοντας στην θέση ότι την κάθαρση σε αυτό το δράμα μπορεί τελικά να την φέρει μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και με τον φυσικό δικαστή να κρίνει όποιο πολιτικό πρόσωπο σχετίζεται με την υπόθεση, ειδικά την στιγμή που το ζητά και ο ίδιος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα επισήμανε ότι αποφάσισε να παραστεί άλλη μία φορά για να καταγγείλει και μία αντιπολίτευση που “επί 2 ολόκληρα χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψέματα γύρω από το τραγικό δυστύχημα, σε μία προσπάθεια όχι να βρεθεί η αλήθεια- που ουδέποτε σας ενδιέφερε- ούτε να διορθωθούν λάθη τα οποία πρώτοι απ’ όλους εμείς ομολογήσαμε. Έναν και μόνο στόχο είχατε και έχετε με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών: Να πέσει η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο τραυματικός κύκλος που δοκίμασε την συνοχή της κοινωνίας, τα αντανακλαστικά της δημοκρατίας, μέχρι και τις αντοχές της δικαιοσύνης, ενώ τόνισε πως αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα του 2025 είναι πιο ώριμη, μπορεί να ξεχωρίσει την ποινική ευθύνη από τη πολιτική ευθύνη, να ξεχωρίζει τα έγκυρα πορίσματα από τις αυθαίρετες υποθέσεις και να διακρίνει το εύλογο κοινό ενδιαφέρον από την μονομερή κομματική εμπάθεια.
Η κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας δεν είναι παρά το ύστατο αδιέξοδο μίας απόπειρας να χτυπηθεί η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε αστάθεια. Νομίζω όμως ότι γίνεται ήδη μπούμερανγκ κατά των εμπνευστών της, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η έρευνα πρέπει να αναδείξει την αλήθεια σε κάθε επίπεδο και στο πολιτικό, όχι όμως με όρους λαϊκών δικαστηρίων, αλλά με την ψυχραιμία και την αμεροληψία που μόνο η Δικαιοσύνη διαθέτει σε μία σύγχρονη δημοκρατία.
«Η εισήγηση της ΝΔ είναι απολύτως σαφής. Εμείς δεν διαπιστώνουμε επαρκείς ενδείξεις ποινικής ευθύνης για στελέχη της ΝΔ, αλλά δεν θέλουμε και καμία σκιά στην διερεύνηση. Και αν συμφωνούμε με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι γιατί είναι ο πιο σύντομος δρόμος να φθάσουν τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Βουλή, τελικά στον φυσικό τους δικαστή και αυτό που διαχωρίζει την δική μας παράταξη είναι ότι έχουν το θάρρος να το ζητήσουν οι ίδιοι», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης πως η ΝΔ θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να περιοριστεί ο ρόλος της Βουλής και οι υποθέσεις να φτάνουν πιο γρήγορα στον φυσικό δικαστή.
Σε μία αναφορά και στην μεγάλη εικόνα των διεθνών εξελίξεων , τόνισε ότι είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους επιμένουν να διχάζουν και να δηλητηριάζουν την κοινωνία, πολύ περισσότερο σε μία τέτοια συγκυρία, όπου γύρω μας εκδηλώνονται πρωτοφανείς αλλαγές, πόλεμοι, γεωπολιτικές ανατροπές, οικονομικές αναταράξεις, μία πραγματικά κινούμενη άμμος στην οποία η Ελλάδα μένει ευτυχώς μακριά και σταθερή, διατηρώντας την εσωτερική σιγουριά και σταθερότητα και συνεχίζοντας, παρά τις δυσκολίες, την αναπτυξιακή μας τροχιά».
«Νομίζω το καθήκον των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν να σηκώσουμε το βλέμμα μακριά από αυτό τον τοξικό και εσωστρεφή μικροανταγωνισμό, να δούμε την μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται στον παγκόσμιο χάρτη, κυρίως με το πρόσφατο δεδομένο της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν που μπορεί να φέρει αλυσιδωτές συνέπειες στην περιοχή μας. Και αυτό απαιτεί προφανώς εγρήγορση στα εθνικά μας θέματα, δεν θα κάνουμε σήμερα αυτή την συζήτηση αλλά θα ήμουν πολύ ανοιχτός να την κάνω συζήτηση όποτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης το θέλουν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984