Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 1/1/2023 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.
«Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση , την 1η-1-2023, θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους, ενώ την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται επιτέλους σε μία τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη «στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα, όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε, αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ευτυχώς, όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με τη δυναμικότερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία, διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο, καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα, αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά την εργασία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κομβική τομή» την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα- έκανε λόγο για ετήσιο όφελος πάνω από 1.000 ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την μείωση εισφορών- και αφού επισήμανε ότι «το είπαμε και το κάναμε», υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με την αθροιστική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% «αυτή η αύξηση προσφέρει μία ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μεγάλη αλλαγή» την ψηφιακή κάρτα εργασίας και «έκανε λόγο για ένα πρόσθετο χρήσιμο εργαλείο που καταπολεμά την μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία», το οποίο σύντομα θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στις εταιρείες φύλαξης και του χρόνου και στον τουρισμό και στην εστίαση «διασφαλίζοντας ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτή», όπως ανέφερε.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι η χώρα διαθέτει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των εργαζομένων στα delivery, σημειώνοντας ότι επί τέσσερα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα
Αναγνώρισε πάντως ότι στην αγορά εργασίας υπάρχουν ακόμα αρκετές στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σημειώνοντας ότι έχουμε τα εργαλείο για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή η μείωση της ανεργίας και εξέφρασε υπερηφάνεια «γιατί μέσα στην πανδημία η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει σχεδόν κατά 5 μονάδες την ανεργία και έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εδώ και 12 χρόνια», όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη διατέθηκαν 13 δις στην πανδημία για να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας και εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια
Αναφερόμενος στις πολιτικές για τους συνταξιούχους υπογράμμισε ότι ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του και βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται και βρίσκεται δίπλα του σε όλα τα μέτωπα
Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις επισήμανε ότι εκδόθηκαν μέσα στους πρώτους 5 μήνες του 2022 όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019, μία αύξηση 140% και πρόσθεσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουν επεξεργαστεί όλες τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μέσα στο 2021
Αυτή η παθογένεια αποτελούσε μία ντροπή δεκαετιών για το σύγχρονο κράτος, είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους να λύσει, σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξάλλου καινοτόμο το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, αναφέρθηκε σε πολιτικές της καθημερινότητας όπως το 1555, ο αριθμός του ΕΦΚΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «οι ελαφρύνσεις των πολιτών θα συνεχιστούν» και γνωστοποίησε ότι «τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα εξορθολογίζεται και η διαδικασία παραγραφής, αυτή θα γίνεται στη 10ετία, στη συνέχεια στην 5ετία με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου”.
Όσον αφορά την προστασία των πιο αδύναμων τόνισε ότι μόνο εντός του 2021 δαπανήθηκαν 4,8 δις σε επιδόματα, με διπλό εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο 2021 και σειρά έκτακτων ενισχύσεων ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια.
“Ότι και να κάνουμε θα μοιάζει πάντα μικρό και λίγο καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Αυτό δεν αλλάζει όμως την ένταση αυτής της προσπάθειας και όπως πρέπει να μένουμε μακριά από πανηγυρισμούς, άλλο τόσο πρέπει να αποφεύγουμε τους ανέξοδους μηδενισμούς”, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η μέριμνα για τους πιο αδύναμους συνδυάζεται με την διαρκή διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων