Για θερμή συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο κατά την διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής.
Όπως είπε, συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την εκλογική του επιτυχία και του υπενθύμισε το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το ιοποίο είχε ήδη διαμορφωθεί από την πρώτη θητεία του, ενώ τον κάλεσε να έρθει και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο κάποιας περιοδείας που σίγουρα θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τις ελληνοαμερικανικές από τις ευρωαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ είναι στρατηγικού χαρακτήρα και κατοχυρωμένες πια μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, όπως η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
«Είναι σχέσεις που δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από την σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο ταυτόχρονα για μία Ελλάδα «που αποτελεί όχι απλά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά είναι μία χώρα που είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή».
«Άρα, εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι οι σχέσεις αυτές δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, αλλά και από την νομοθετική εξουσία και τόνισε πως οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές.
Όσον αφορά τις ευρωαμερικανικές σχέσεις τόνισε πάντως ότι είναι λίγο πιο σύνθετες και επανέλαβε πως «είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις ΗΠΑ, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο έχει δυστυχώς εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε επίσης πως όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, το 2018, είπε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ με τρόπο πολύ άμεσο, ότι δεν γίνεται μονίμως οι ΗΠΑ να εγγυώνται την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών και η Ευρώπη να μην φθάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι καθορισμένες από το ΝΑΤΟ, δηλαδή στο 2%, είχε επί της ουσίας δίκιο».
«Η Ελλάδα ήταν μία χώρα που πάντα βρισκόταν στο 2% και τώρα είναι στο 3% των αμυντικών δαπανών, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς την στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα δούμε μία πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων και ενδεχόμενης περαιτέρω προσέλκυσης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ διότι θα τις καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικές για το παγκόσμιο κεφάλαιο και υπογράμμισε ότι αυτό, με την σειρά του, επιβεβαιώνει αυτούς που πιστεύουν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά κατεπείγοντα.
Ως προς την πολιτική των δασμών τόνισε ότι θέλει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μία ζώνη συνεννόησης με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην Ευρώπη και εκτίμησε ότι “μπορούμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ο οποίος τελικά δεν νομίζω ότι θα αποβεί προς όφελος κανενός».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης γνωστοποιώντας ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε, η οποία “θέτει με πολύ σαφή τρόπο ένα πλαίσιο με το οποίο η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης”.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εκ νέου και την τεράστια σημασία που έχει για τους επενδυτές η πολιτική σταθερότητα που έχει η Ελλάδα.
Όπως είπε, έχουμε μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τρία χρόνια και «αυτό είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη την οποία δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να θυσιάσω ούτε και να βάλω στο ζύγι μικροκομματικών συσχετισμών».
«Η χώρα έχει σχέδιο, έχει πρόγραμμα τριετίας και θα κριθεί γι’ αυτό το πρόγραμμα η κυβέρνηση στα μέσα στου 2027 και θα έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πια, σε πολλές από τις δημόσιες πολιτικές της είναι παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη» και «δεν είμαστε πια ουραγοί».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει, “η λέξη κλειδί είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία” και σημείωσε ότι “έχουμε τα σχέδιά μας αλλά εάν χρειαστεί, εάν αλλάξουν οι συνθήκες, πρέπει να μπροούμε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε αυτά”.
Ακόμη επισήμανε ότι “αυτό που πρέπει να αποφύγουμε στην Ελλάδα είναι τις βαθιά πολωμένες κοινωνίες και αυτές τις αντιφάσεις που αισθάνεται ένα μέρος της κοινωνίας ότι αυτές οι πολιτικές δεν τους αφορούν”.
ΑΘΗΝΑ 984