«Είμαστε σε έναν καλό δρόμο για παρεμβάσεις που όταν ολοκληρωθούν θα συζητάμε για ένα νέο ΕΣΥ», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την δεύτερη τετραετία για «δραστική αναμόρφωση του συστήματος Υγείας».
Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το ΕΣΥ», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης σε σχέση με το 2019, η οποία αφορά και τις υποδομές και τις απολαβές των γιατρών.
Έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, γνωστοποιώντας ότι αύριο θα επισκεφθεί για τον λόγο αυτό το ΚΑΤ, ενώ υπογράμμισε επίσης την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, αλλά και στην χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή στον «Ευαγγελισμό» το πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης του ασθενούς από την στιγμή που θα εμφανίζεται στην εφημερία ενός νοσοκομείου, κάτι που, όπως τόνισε, «θα αλλάξει τα πάντα, θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας».
Δήλωσε επίσης ένα τμήμα από τους 500 τραυματιοφορείς που έχουν προσληφθεί θα πάνε στις εφημερίες, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου και στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα» από τους ίδιους τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μία δομή Υγείας.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι θα φτάσουμε και στην λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό να πάμε κάποια στιγμή και σε ένα σύστημα μπόνους και για τους γιατρούς. Το θέλω και είναι επιβεβλημένο να πάμε κάποια στιγμή, τόνισε.
Αναφερόμενος στην πρόκληση του «χάρτη υγείας», «ποιος κάνει που και τι», τόνισε ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη με την τόλμη που απαιτείται, τα βήματα που χρειάζονται διότι είναι άλλη η πραγματικότητα των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας και είναι άλλη η πραγματικότητα της περιφέρειας.
«Μπορεί να έχεις μία κλινική που μπορεί να κάνει ένα χειρουργείο αραιά και που. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι το πιο ενδεδειγμένο ή αν πρέπει να σκεφτούμε μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, μεγαλύτερη έμφαση στα βασικά και μεγαλύτερη εξειδίκευση σε μεγαλύτερα κέντρα που μπορούν με ταχύτητα και με όγκο να κάνουν τα πιο δύσκολα περιστατικά. Δεν είναι εύκολη άσκηση, αλλά είναι άσκηση που θα μας απασχολήσει πολύ», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποσυμφόρηση στις εφημερίες, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι γίνονται συζητήσεις με τα υπουργείο Άμυνας για να κατευθύνουμε κάποια περιστατικά από το ΕΚΑΒ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να μας απασχολήσει και το θέμα των κενών θέσεων στις νοσηλευτικές σχολές, όπως μας απασχόλησε και στις στρατιωτικές σχολές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα δέκα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος δημόσιας Υγείας αφορούν:
Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση του προσωπικού
1. Αρχίζει αύριο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.
2. Τον Ιούνιο αρχίζει η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.
3. Εντός του Ιουνίου αρχίζει και η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.
4. Τον ίδιο μήνα θα έχουμε καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
5. Επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.
Ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών
6. Φέτος θα παραδοθούν 11 υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμα τέσσερα θα παραδοθούν εντός του 2026. Αύριο παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.
7. Επτά χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος, στο τέλος του προγράμματος, είναι να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.
8. Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.
Πρόληψη που σώζει ζωές
9. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Εξ αυτών, 363.500 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις χάρη στις δράσεις αυτές και περισσότεροι από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησής τους. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
10. Το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης εμπλουτίζεται με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, όπως και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την παχυσαρκία σε άτομα με πολύ σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ άνω του 40) και συννοσηρότητες. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, θα παρέχεται παράλληλα υποστήριξη από ειδικούς διατροφολόγους, που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί η φαρμακευτική θεραπεία.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984