Οι ατέρμονες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων οδηγούν και σε παραγραφές αδικημάτων σε εμβληματικές υποθέσεις, όπως της Χρύσης Αυγής και της καταστροφής στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Η πολυαναμενόμενη δίκη για τη φονική πυρκαγιά ξεκίνησε σε μια ακατάλληλη δικαστική αίθουσα στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, που άλλαξε με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η ακροαματική διαδικασία άρχισε 4,5 χρόνια μετά την τραγωδία και έπειτα από πολλαπλές νομικές διαφωνίες για τον νομικό χαρακτηρισμό των αδικημάτων που θα έπρεπε να αποδοθούν στους 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης. «Πρέπει να είναι και κακουργηματικές ή μόνο πλημμεληματικές;» ήταν το ερώτημα που απασχόλησε ανακριτές, εισαγγελείς και δικαστικά συμβούλια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για μήνες η δικογραφία πήγαινε κι ερχόταν σε ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία και τελικά το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη των 21 κατηγορουμένων μόνο για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι θα καταθέσουν τουλάχιστον 213 μάρτυρες, θα αγορεύσουν δεκάδες συνήγοροι και θα αναγνωστούν εκατοντάδες έγγραφα. Η διαδικασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή αδικημάτων, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση επέρχεται στις αρχές του 2026. Αν αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοιες δίκες για τόσο μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις διήρκεσαν χρόνια, ο κίνδυνος είναι ορατός και σε αυτή την υπόθεση.
Χρυσή Αυγή, άρχισαν οι παραγραφές
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου έχει πλέον αποφασιστεί να διεξάγεται σε συγκεκριμένες δικασίμους η δίκη για το Μάτι, εξελίσσεται αυτό το διάστημα και η σε δεύτερο βαθμό δίκη της Χρυσής Αυγής. Και σε αυτή την υπόθεση τίθενται πλέον ζητήματα παραγραφής αδικημάτων λόγω παρέλευσης μεγάλου χρόνου.Η δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή περίπου 20 μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου 2020, όταν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων), υπό την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη, είχε εκδώσει, έπειτα από πολυετή ακροαματική διαδικασία, την τελική ετυμηγορία του στέλνοντας στη φυλακή την ηγετική ομάδα της οργάνωσης.
Ωστόσο, έχει ήδη επέλθει παραγραφή για τα πλημμελήματα για τα οποία είχαν παραπεμφθεί, κατά περίπτωση, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα μάλιστα με νομικές πηγές, εφόσον και το Εφετείο Αθηνών χρειαστεί τόσο χρόνο όσο και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για να εκδώσει την απόφασή του (χρειάστηκαν 467 συνεδριάσεις για να εκδοθεί η απόφαση) τότε δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της δίκης στο Εφετείο να έχουν αποφυλακιστεί όλοι όσοι από τους καταδικασθέντες βρίσκονται τώρα στη φυλακή καθώς θα έχουν εκτίσει την ποινή τους!
Siemens: Ψάχνουν να βρουν ποιοι ευθύνονται για τις παραγραφές
Ακόμα μία εμβληματική υπόθεση με έντονο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, η οποία οδηγήθηκε έπειτα από χρόνια ερευνών σε παραγραφή αδικημάτων είναι αυτή της Siemens. Λίγο πριν από την εκπνοή του περασμένου Σεπτεμβρίου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, κατέληξε έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στην αθώωση 20 κατηγορουμένων (από τους συνολικά 22), οι οποίοι είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens.
Με την απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο, είκοσι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι -είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα- για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μάλιστα για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος τους για τις πράξεις που είχαν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής. Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τη Siemens, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε να του διαβιβαστεί η απόφαση του Εφετείου, με την οποία κρίθηκε ότι μεγάλος αριθμός των επιμέρους αξιόποινων πράξεων που βάρυναν τους κατηγορουμένους έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Ο κ. Ντογιάκος ζήτησε την απόφαση προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση. Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει παραγγείλει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιόποινων πράξεων με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.
ΠΗΓΗ: protothema.gr/greece/article/1304616/kathusteriseis-sti-dikaiosuni-oi-megales-dikes-kai-o-kindunos-paragrafis/