Επιστρέφει µε γοργούς ρυθμούς στις αξίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από την κρίση η αγορά κατοικίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προκύπτει ότι οι τιμές στην περιοχή της Αττικής έχουν καταγράψει «ράλι» της τάξεως του 44,6% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Πλέον υπολείπονται κατά μόλις 18% του υψηλότερου σημείου στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση των τιμών κατά το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται σε 31,2%. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ενισχυθεί κατά 32,2%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 18,6%. Αντιστοίχως, από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 34,3% στο σύνολο της χώρας, ενώ εκείνες των παλαιότερων κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 29,3%.
Κατά τη διάρκεια του φετινού δεύτερου τριμήνου, σε πανελλαδικό επίπεδο, η ετήσια αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών άγγιξε το 9,4%, όντας οριακά υψηλότερη σε σχέση με το 9,3% του πρώτου τριμήνου, μετά την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η ΤτΕ (από 9,1% που ήταν με βάση τα προσωρινά στοιχεία). Παράλληλα, η ΤτΕ οριστικοποίησε και το ύψος της αύξησης των τιμών των κατοικιών κατά το 2021 σε 7,5%, από 7,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, τα νεόδμητα διαμερίσματα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,5%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος των τιμών των παλαιότερων ακινήτων διαμορφώθηκε σε 8,7%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο, τα νεόδμητα αυξήθηκαν κατά 10,4% και τα μεταχειρισμένα κατά 8,5%.
Στο δεύτερο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Αττικής με 10,9%, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση είχε αγγίξει το 10,5%. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή στην Αττική καταγράφηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 με 11,5%. Στη Θεσσαλονίκη, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,4%, στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 8,9%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αύξηση άγγιξε το 6,3%. Συνολικά το 2021, η αύξηση των τιμών στην Αθήνα ήταν της τάξεως του 9,6%, στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε 7,3%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 5,7% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατά 4,8%.
Αυτό που διακρίνεται από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν μοιάζει να έχει αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των τιμών, που παραμένει η υψηλότερη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Το κατά πόσον όμως η εικόνα αυτή είναι διατηρήσιμη και τα επόμενα τρίμηνα μένει να αποδειχθεί, καθώς στην αγορά δρουν αντίρροπες τάσεις. Από τη μία πλευρά, τείνει να διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της ανασφάλειας που αυτή δημιουργεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του χαμηλού κόστους δανεισμού. Μετά και την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια θα γίνουν ακριβότερα. Ετσι, αρκετοί σπεύδουν να προλάβουν και να οριστικοποιήσουν τις κινήσεις τους, με δεδομένο ότι επίκεινται κι άλλες αυξήσεις στο προσεχές μέλλον.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr/economy/562046299/katoikies-ayxithikan-kata-44-6-oi-times-se-tessera-chronia/