Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ και στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΚΕΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα: «Ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας».
Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία ημερίδα αυτού του κύκλου ενώ έχουν προηγηθεί αντίστοιχες ημερίδες στα Τρίκαλα και την Κοζάνη που στόχο έχουν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση τόσο των αιρετών όσο και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε ζητήματα έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, καθώς και τον σχεδιασμό δράσεων για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε τοπικό επίπεδο.
Σημειωτέον ότι στη χθεσινή ημερίδα συνεργάστηκαν και συμμετείχαν με ειδικές θεματικές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν αιρετοί και εργαζόμενοι από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ Μαρία Κακαλή, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κατά την ομιλία της υπογράμμισε ότι τόσο οι αποκαλύψεις περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας όσο και τα συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών που έρχονται στο φως οδήγησαν την Επιτροπή να εστιάσει στο ζήτημα της έμφυλης βία και της σεξουαλικής παρενόχλησης, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των δήμων και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας γύρω από τα ζητήματα έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η κα Κακαλή σημείωσε πως η εμπειρία των προηγούμενων ημερίδων ανέδειξε ότι το ενδιαφέρον αλλά και η γνώση γύρω από τα ζητήματα αυτά τείνουν αυξανόμενα.
Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε, δεν απουσιάζουν καλές πρακτικές είτε με τη μορφή εκστρατειών ευρείας ενημέρωσης, είτε με την ενσωμάτωση δράσεων για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας σε Σχέδια Δράσης για την Ισότητα.
«Αυτό που πρέπει ωστόσο να ενισχυθεί, υπογράμμισε, είναι η παρότρυνση και η ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών. Χρειάζεται να προβληματιστούμε όλες και όλοι και να σκεφτούμε τρόπους που να βοηθούν τα άτομα να σπάσουν τη σιωπή τους, χωρίς ωστόσο να ασκούμε περαιτέρω πίεση πάνω τους και χωρίς να τα επαναθυματοποιούμε. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι δεν αρκεί η εκ των υστέρων υποστήριξη και αλληλεγγύη από πλευράς μας. Σημαίνει ότι χρειάζεται μια συνεχής εγρήγορση στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε και μια ενεργή παρέμβαση όποτε και όπου υπάρχουν δείγματα ή και υπόνοιες παρενόχλησης και κακοποίησης».
«Σε αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε η κα Κακαλή, τόσο η Επιτροπή Ισότητας όσο και το ΔΣ της ΚΕΔΕ, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ούτως ώστε να έχουμε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτείας κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε «να σπάσουμε τον φόβο και να νικήσουμε τα αίτια που προκαλούν τη σιωπή», χαιρετίζοντας τις εργασίες ημερίδας.
Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στην πράξη η αλλαγή στους χώρους εργασίας έρχεται μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ για την οργάνωση αυτών των ενημερωτικών δράσεων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, με μήνυμά του χαρακτήρισε σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τίθεται σε δημόσια συζήτηση από την ΚΕΔΕ το θέμα. Παράλληλα υπογράμμισε πως μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη σύνθεση μπορεί να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας στον εργασιακό χώρο.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας- Θράκης Βασίλης Μαυρίδης, δήμαρχος Ορεστιάδας επισήμανε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που δημοσιοποιούνται, σημειώνοντας ότι αν αυξάνονται και τα περιστατικά που συμβαίνουν είναι μεγάλο το πρόβλημα και πρέπει να υιοθετηθούν καλές πρακτικές για τη μείωση αυτών των συμβάντων.
«Όλοι καταδικάζουμε, είπε, αυτά τα φαινόμενα, το θέμα είναι πως αντιμετωπίζονται. Να μη μείνουμε μόνο στα ευχολόγια, να δοθούν κατευθύνσεις, ώστε με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επιστημονική καθοδήγηση να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα».
Η γενική γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Καλυψώ Γούλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που έχουν κυρώσει την σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη επιμόρφωσης στελεχών για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, παρακολούθησης της έκδοσης επιχειρηματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εφαρμογή του Ν. 4808/21.