Κορυφώνονται οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την οριστικοποίηση της ομιλίας του πρωθυπουργού και του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ.
Στο επίκεντρο των στοχευμένων εξαγγελιών θα βρεθούν η ενίσχυση εισοδημάτων, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, οι διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, το στεγαστικό με επίκεντρο το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», η στρατηγική για το δημογραφικό, ενώ έμφαση θα δοθεί και στα ζητήματα που αφορούν στην Υγεία.
Το «καλάθι παροχών» αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αυξήσεις συντάξεων το 2025, έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα δουν αυξήσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά μισή μονάδα- με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να φθάσει το 1%- προαναγγελία νέας αύξησης του κατώτατου μισθού το 2025 στο πλαίσιο της δέσμευσης ότι θα φθάσει στα 950 ευρώ το 2027.
Οι αλλαγές στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν χαρακτήρα διορθωτικών κινήσεων ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο μήνυμα δυσαρέσκειας που έλαβε (και) από την συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία στις κάλπες των ευρωεκλογών. Στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι σημειακές και δεν θα αλλάζουν την κεντρική φιλοσοφία της σχετικής ρύθμισης η οποία είχε ανακοινωθεί στην περσινή ΔΕΘ στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα, έμφαση θα δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που όταν οριστικοποιηθεί η έγκριση της ΕΕ θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό στα 2 δις ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και αυξημένα ηλικιακά όρια, καθώς θα αφορά ζευγάρια έως 50 ετών.
Αναμένεται επίσης να οριστικοποιηθεί εάν θα ανακοινωθούν τελικά περαιτέρω μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και για το ιδιαίτερα οξυμένο ζήτημα της φοιτητικής στέγης.
Σε σχέση με το δημογραφικό αναμένεται να περιγράψει μία στρατηγική σε κατεύθυνση αναδιάταξης όλων των πολιτικών για να στηριχθούν οι νέες οικογένειες. Εξετάζονται παρεμβάσεις για πλήρη εξίσωση τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, αύξηση στο επίδομα τέκνου, φορολογικά κίνητρα για νέες οικογένειες , υπηρεσίες υποστήριξής τους στην Υγεία, αλλά και κίνητρα σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες.
Στο πλαίσιο της έμφασης που θα δοθεί στον τομέα της Υγείας πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται- και μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη- και το ενδεχόμενο περαιτέρω εισοδηματικής ενίσχυσης στο ιατρικό προσωπικό. Αναμένονται επίσης αλλαγές στο επίδομα ανεργίας στην κατεύθυνση να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες και να βαίνει μειούμενο στην συνέχεια ώστε να παρακινεί, σύμφωνα με την κυβερνητική οπτική, τους ανέργους να βρουν δουλειά.
Βασικός στόχος της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα είναι πάντως να την καταστήσει αφετηρία για την «δυναμική επανεκκίνηση» που επιζητά η κυβέρνηση μετά το κατώτερο των προσδοκιών της εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να το επιτύχει, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να παραμένει στην πρόθεση ψήφου σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από το 28,3% των ευρωεκλογών.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984