Για ακόμη μία εβδομάδα συνεχίζουν την απεργία τα περίπου 1.400 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιφέρειας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες ασθενείς χωρίς εξετάσεις.
Μάλιστα, η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας ελήφθη με συντριπτικό ποσοστό 85%.
Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωση, με την οποία έμμεσος πλην σαφώς ξεκαθαρίζει στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα ότι σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας, θα διακόψει τις συμβάσεις μαζί τους.
«Με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α ́ 55) προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ».
Όπως εξηγεί ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του, η άρνηση παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, παραβαίνει τους όρους της σύμβασης και ως εκ τούτου οι συμβάσεις λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους συμβεβλημένους παρόχους να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του.
Ωστόσο, παρά τις «απειλές» του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, «η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της απεργίας, κάτι το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαστηριακών παρά, τις απειλές του υπουργείου για διακοπή συμβάσεων».
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων της περιφέρειας.
«Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει», αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.
Μάλιστα, τονίζει ότι «επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους».
Οι 7 λόγοι που απεργούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
Τους 7 λόγους που οδήγησαν στην οικονομική εξουθένωση και την απεργία τα ιδιωτικά εργαστήρια αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών–παρόχων του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους η απεργία γίνεται λόγω:
- Της παντελούς συστηματικής και διαχρονικής έλλειψης εφαρμογής κανόνων ορθής κλινικής συνταγογράφησης , ως αποτέλεσμα της άκριτης πολιτικής και ψηφοθηρίας όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.
- Της ελλιπούς χρηματοδότησης, παρά την τεράστια αύξηση αναγκών του πληθυσμού , ειδικά μετά την πανδημία.
- Της έλλειψης συστηματικού ελέγχου κι επιβολής αυστηρής τιμωρίας στους παραβάτες, με αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε όλοι τις παρανομίες κάποιων.
- Των καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων από το 1991 και ταυτόχρονα υποτιμολογημένων κατά 41%.
- Της εφαρμογής των δήθεν ποιοτικών κριτηρίων, που μόνο ποιότητα δεν εξασφαλίζουν και αντί να μηδενίσουν το cb όπως μας υποσχεθήκατε, το εκτόξευσαν άνω του 50%;
- Της διατήρησης ενός τεράστιου καταλόγου εξετάσεων διπλογραμμένων , κάποιων εντελώς απαρχαιωμένων στην κλινική τους εφαρμογή , που μπορούν να συνταγογραφηθούν χωρίς κλινική χρησιμότητα (rational test ordering) για ευνόητους λόγους.
- Του γεγονότος ότι μετά από συντεχνιακές πιέσεις προστίθενται συνεχώς πανάκριβες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες για πολλούς λόγους θα έπρεπε να εκτελούνται μόνον σε κάποια δημόσια εργαστήρια.