Στην αντεπίθεση περνούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά την χθεσινή προτροπή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και απειλούν με αποχή από την συνταγογράφηση φαρμάκων.
“Η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το λειτούργημά μας”, αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, καλούνται τώρα να καλύπτουν υποχρεωτικά τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία – όταν τους ζητείται από το νοσοκομείο της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται.
Αυτό θα προβλέπει η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, μετά τη διάταξη του υπουργείου Υγείας που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Αν ο γιατρός αρνηθεί, τότε θα καταγγέλλεται η σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ. Σε ότι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αν αρνηθούν και εκείνοι να συνδράμουν με 2-3 εφημερίες τον μήνα, τότε δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην κατάθεση της διάταξης αυτής, αφού ελάχιστοι ήταν οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργείου Υγείας να καλύψουν τα κενά στα δημόσια στις άγονες περιοχές για 1-3 εφημερίες τον μήνα.
Η ρήξη ανάμεσα στους γιατρούς και τον Γεωργιάδη είναι πλέον δεδομένη και η ένταση έχει πυροδοτηθεί μετά από διάφορες δηλώσεις του υπουργού, όπως ότι “οι γιατροί σπούδασαν τσάμπα στην Ελλάδα”.
Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και απαντά:
“Το Κράτος τους σπούδασε, τσάμπα.
Το Κράτος τους έδωσε το δικαίωμα να συνταγογραφούν, τσάμπα.
Το Κράτος τους δίνει το δικαίωμα να γράφουν εξετάσεις στους ασθενείς τους, τσάμπα.”
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, 22/7/2024
Όχι κ.Υπουργέ, τσάμπα δε σπούδασε κανείς !
Όχι κ.Υπουργέ, η συνταγογράφηση είναι παροχή προς τον ασφαλισμένο.
Όχι κ.Υπουργέ, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους ασφαλιστικές εισφορές για να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες.
Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές σε ένα κράτος που έχει κατακλέψει το εισόδημα των ιατρών της χώρας, δίνοντας παράλληλα τον ιατρό βορά στην κοινωνία ! Τον ιατρό της πανδημίας ! Αυτόν που ξενύχτησε μέρα νύχτα στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ για τη δημόσια υγεία της χώρας!
Ο σημερινός Υπουργός Υγείας απολύει τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα “μέσα ή έξω”, εφαρμόζει το clawback την ίδια χρονιά, δηλαδή υποχρεώνει τον εργαστηριακό ιατρό του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων της χώρας, οδηγώντας τους στη σημερινή χρεοκοπία (# τσάμπα # για το κράτος)
Η επόμενη κυβέρνηση καταργεί εκβιαστικά τη σύμβαση των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ το 2018, εν μία νυκτί, για την εφαρμογή του “οικογενει-ακού” ιατρού.
Η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να αποζημιώσει τους ιατρούς του ΕΣΥ, με το νόμιμο ειδικό μισθολόγιο στα προ του μνημονίου επίπεδα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις (# τσάμπα # για το κράτος) .
Κατά την ίδια μέθοδο, η πολιτεία πληρώνει το εξευτελιστικό ποσό των 10€ μικτά (# τσάμπα # για το κράτος) τους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εδω και 12 χρόνια, “ξεχνώντας” την επαναφορά της αποζημίωσης των 20€ ανά επίσκεψη, προ των μνημονίων.
Τους ιατρούς του ΕΣΥ τους βγάζει έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ( !!!!) δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας !!!
Και για άλλη μία φορά, χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την “πολύτιμη” σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Και την αφαίρεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως οπλοστάσιο επιστράτευσης.
Όχι κ.Υπουργέ, φτάσαμε στα όρια μας ! Δε φοβόμαστε καμία απειλή ! Έχουμε (και έχετε) πιάσει πάτο !
Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες θα αισθανόμαστε ιατροί με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο και σεβασμό από την κοινωνία αλλά και το κράτος!
# Ο τσάμπας πέθανε #
Ως “επαίσχυντη” και “επονείδιστη” χαρακτήρισε εχθές ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική εργασία των ιδιωτών γιατρών – συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και μη – στο δημόσιο σύστημα υγείας, και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πόλεμο με τους γιατρούς, τους οποίους σέβεται και ξεχωρίζει, όπως είπε, από άλλες επαγγελματικές κατηγορίες ωστόσο πρόσθεσε ότι εάν ένας ιδιώτης γιατρός δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο νοσοκομείο «κι εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί σου».
Σημείωσε ο κ Γεωργιάδης δε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ενεργοποιήσει σχετική διάταξη για την υποχρεωτικότητα, ενώ απέρριψε την κριτική περί επίταξης, λέγοντας πως υπάρχει μια συνεργατική σχέση και πρόσθεσε ότι η επίμαχη διάταξη που προβλέπει την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς που θα αρνηθούν να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ και αποκλεισμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα ενεργοποιηθεί μόνον εάν υπάρχει ζήτημα για τη δημόσια υγεία.
Στην ερώτηση δε της βουλευτού της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου ποιοι θα λάβουν φύλλο πορείας, απάντησε τι κανείς δεν θα πάρει φύλλο πορείας, εκφράζοντας την έκπληξη του επειδή όπως είπε η Αριστερά που ομνύει υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας υπερασπίζεται τους ιδιώτες γιατρούς που επί της ουσίας λένε «κόψτε το λαιμό σας» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Η διάταξη δεν έχει σκοπό σύγκρουση και δεν είναι τιμωρητική για γιατρούς», είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο κινήτρων για τη μετακίνηση των γιατρών από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του υπουργού προκαλούν την οργή του ιατρικού κόσμου . Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του “κατατέθηκε στη Βουλή, ως πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας, η επαίσχυντη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ”.
“Είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία, αναφέρει, πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά.Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα.
Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”. “Είναι προφανές, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΙΣ , πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα.
Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα. Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης”.
Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι “δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας.
Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.
Δε χρειάζεται σκέψη πως το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης”.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος:
Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.
Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει αύριο διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις των γιατρών.
πηγή: athina984.gr