Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι, το κόστος του οποίου εκτιμάται πως θα είναι αυξημένο σε σχέση πέρσι λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων στην κατηγορία των τροφίμων.
Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ υπολογίζει τη συνολική δαπάνη για ένα τραπέζι 6 έως 8 ατόμων, από 89,04 έως 130,04 ευρώ, αυξημένη έως και κατά 19,3% σε σχέση το 2023. Οι επιλογές που θα κάνουν οι καταναλωτές, ως προς τα καταστήματα από τα οποία θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους αλλά και την ποιότητα των προϊόντων, διαμορφώνουν, σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος. Στο σύνολο της αγοράς ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που «γεμίζουν» το πασχαλινό τραπέζι οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι.
Υπενθυμίζεται ότι έως και το Μεγάλο Σάββατο σε ισχύ βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ το «Καλάθι του Πάσχα» το οποίο, συμπληρωματικά με το «Καλάθι του νοικοκυριού», έχει ως στόχο να συγκρατήσει τις τιμές στα τρόφιμα που εμφανίζουν αυξημένη εποχική ζήτηση.
Η «μάχη» του οβελία
Οι τιμές στα αμνοερίφια που αποτελούν του «πρωταγωνιστές» του πασχαλινού τραπεζιού ,εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των συνοικιακών κρεοπωλείων και των κεντρικών αγορών.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ στο σύνολο της αγοράς εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι, στο αρνί κατά 15,1% και στο κατσίκι κατά 25,1%. Αναλυτικά, στα σούπερ μάρκετ, όπου εφαρμόζεται το «Καλάθι του Πάσχα» οι τιμές κυμαίνονται στο αρνί από 8,90 – 10,99 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 9,90 έως 11,90 ευρώ το κιλό.
Στη Βαρβάκειο αγορά, στο αρνί από 9,99 έως 11,99 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι από 11,99 έως 13,99 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία από 13,05 έως 16,90 ευρώ το κιλό και 13,48 έως 18,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα. Ακριβότερο κατά 23,2% σε σχέση με πέρσι θα πληρώσουν και καταναλωτές και το κοτόπουλο.
Ακριβότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και φέτα
Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, διαπιστώνονται επίσης σημαντικές αυξήσεις στα λαχανικά και τα φρούτα, όπως επίσης και στη φέτα. Αναλυτικά, ακριβότερες κατά 30,3% σε σχέση με πέρσι είναι οι ντομάτες, κατά 30,4% τα μήλα, κατά 27,8% τα πορτοκάλια, οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 18,6% και 16,4% το λάχανο. Μείωση της τάξεως του 12% εμφανίζει μόνο το μαρούλι. Παράλληλα, η τιμή της φέτας είναι αυξημένη κατά 20,7%.
Το ελαιόλαδο, απαραίτητο συστατικό σχεδόν σε κάθε πιάτο, αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των ανατιμήσεων καθώς το παρθένο ελαιόλαδο είναι ακριβότερο κατά 45,2% σε σχέση με πέρσι. Μεσοσταθμικά, οι καταναλωτές το 2023 το αγόραζαν προς 6,77 ευρώ το λίτρο ενώ φέτος κοστίζει 9,83 ευρώ το λίτρο.
«Είδος πολυτελείας» τα σοκολατένια αυγά
Όσον αφορά στα πασχαλινά σοκολατένια αυγά, η συνεχής και ραγδαία άνοδος στις διεθνείς τιμές του κακάο, έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη. Στα σούπερ μάρκετ, όπου τα τα σοκολατένια αυγά έχουν μπει στο «Καλάθι του Πάσχα» οι καταναλωτές μπορούν να βγουν τα ιδιωτικής ετικέτας σε τιμές από 19,09 ευρώ το κιλό, δηλαδή ένα σοκολατένιο αυγό 180 γρ. προς 4,20 ευρώ, έως και πάνω από 10 ευρώ για ένα «επώνυμο», με τιμή 62 ευρώ ανά κιλό.
Στα ζαχαροπλαστεία όπου βρίσκουν χειροποίητα σοκολατένια αυγά, σε διάφορα σχέδια και γεύσεις, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 20 – 30 ευρώ. Στο τσουρέκι οι τιμές επίσης ποικίλουν καθώς στο «Καλάθι του Πάσχα» οι καταναλωτές μπορούν να βρουν το ιδιωτικής ετικέτας από 4,29 ευρώ το κιλό, έως και κοντά στα 7 ευρώ το κιλό.
Στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, το χειροποίητο τσουρέκι χωρίς γέμιση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 14 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να ανεβαίνουν, για εκείνα που περιέχουν γέμιση ή κάποια επικάλυψη.
πηγή: cnn.gr