Οποιαδήποτε απόφαση για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας θα οδηγούσε σε “αύξηση της έντασης” απαντά το Κρεμλίνο στις πληροφορίες ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το “πράσινο φως” στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας .” Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει μακριά στη Ρωσία, τότε αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα εμβαθύνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.
Μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση του σε σχέση με όσα είχε πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι θα θεωρούσε τα πλήγματα από αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.
Απαντώντας σε ερώτηση του Tass, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία γνωρίζει την “απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν μόνο από δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης”.
Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οποιοδήποτε λεγόμενο «πάγωμα» της σύγκρουσης κατά μήκος της υφιστάμενης μετωπικής γραμμής ήταν απαράδεκτο για τη Ρωσική Ομοσπονδία
Αποστάσεις από την απόφαση του Τζο Μπάιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας από την Ουκρανία πήρε η Γαλλία . Η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης “θέτει υπό εξέταση” την πρόθεση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό επανέλαβε τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι η κυβέρνησή του θα εξέταζε αυτή την επιλογή μόνο στην περίπτωση που θα πλήττονταν στόχοι από τους οποίους οι Ρωσία «επιτίθεται επί του ουκρανικού εδάφους επί του παρόντος».
“Έχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί απ΄όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούριο”, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Υπέρ της απόφαση του Μπάιντεν τάχθηκε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Γιοζεπ Μπορέλ εκφράζονται την ελπίδα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει τη Ρωσία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική τον επόμενο μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει εδώ και καιρό ότι η Ουκρανία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να πλήττει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
“Έχω πει μια και καλή ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχονται προκειμένου όχι μόνο να σταματήσει το βέλος αλλά και να είναι σε θέση να χτυπήσει τους τοξότες. Ελπιζω πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν σε αυτό, υπονοώντας ότι αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση «ο καθένας θα κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σύμφωνα με την ανάγκη υποστήριξης της Ουκρανίας».
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ πολύ σημαντική, λέγοντας: Αυτό που βλέπω είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν καταλαβαίνει μόνο από τις εξελίξεις επί του πεδίου , νομίζω επομένως, ότι είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να μην [επιβάλλουν] πλέον περιορισμούς για τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπρεμποκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για αλλαγή της δυτικής πολιτικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας πάντως πως αυτό δεν συνιστά αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης.
“Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι εταίροι, είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή”, είπε η Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία έχει αρκετούς πυραύλους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εφόσον της επιτραπεί να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.
“Δεν ανοίγω σαμπάνιες ακόμη, επειδή δεν ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς για το πόσους πυραύλους έχει η Ουκρανία”, δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
“Άρα το ερώτημα είναι, αν έχουν αρκετούς πυραύλους που θα έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης”.
Η απόφαση της αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρόκειται για επανεξέταση αλλά για εντατικοποίηση όσων έχουν ήδη
Ουκρανός βουλευτής δήλωσε ότι η χρήση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί «ασημένια σφαίρα» που θα εγγυηθεί τη νίκη για την Ουκρανία και ζήτησε αλλαγή στρατηγικής από τους δυτικούς ηγέτες.
Η Μαρία Ιόνοβα η οποία συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στους ακροατές της εκπομπής BBC Radio 4 Today:
Οι πύραυλοι δεν είναι η ασημένια σφαίρα κατά των κοινών μας εχθρών και γι’ αυτό ζητάμε από όλους τους φίλους μας ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή στρατηγικής, διότι οι εχθροί μας είναι ενωμένοι και θα πρέπει και εμείς να είμαστε ενωμένοι.
Όταν μιλάμε για αυτή την άδεια [για πυραυλικά πυρά μεγαλύτερου βεληνεκούς], ναι, το εκτιμούμε, αλλά αυτό [από μόνο του] δεν θα φέρει νίκη.
[Χρειαζόμαστε] μια εναέρια ασπίδα πάνω από την Ουκρανία, περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερους δυτικούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, περισσότερες κυρώσεις, αλλά και περισσότερες δευτερεύουσες κυρώσεις.Και νομίζω επίσης ότι θα πρέπει να είμαστε, και οι ηγέτες των φίλων μας θα πρέπει να είναι, πιο δημιουργικοί, πιο γενναίοι.
Μην αποκλείετε τίποτα. Μην αναβάλλετε. Καταλαβαίνουμε τις διαδικασίες στις δημοκρατικές κοινωνίες, αλλά για εμάς ο χρόνος είναι ανθρώπινες ζωές.
Πηγή: theguardian. com