Για «παράθυρο ευκαιρίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό και διαμήνυσε ότι μία λύση δύο κρατών δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή, είναι μη λύση.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το μόνο εκκρεμές θέμα μεταξυ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αυτό του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τόνισε την ανάγκη να είμαστε αρκετά γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε την ευκαιρία.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια τονίζοντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές στο ακέραιο και καλή τη πίστει, είτε μιλάμε για την συμφωνία των Πρεσπών, είτε Βελιγραδίου- Πρίστινα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έξι συναντήσεις που είχε το τελευταίο έτος με τον Πρόεδρο Ερντογάν και στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς για να μπορούμε να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ένταση.
Η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσουμε το μόνο εκκρεμές θέμα με τον γείτονά μας, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σημείωσε, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως δεν έχουμε κατορθώσει να επιλύσουμε τις διαφορές μας δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν.
Τόνισε μάλιστα ότι άκουσε με χαρά τον Πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι ο καθορισμός με βάση το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί κάτι προς το συμφέρον όλης της Αν. Μεσογείου και έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε την ευκαιρία.
Όσον αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι δυστυχώς εκεί δεν βλέπουμε καμία πρόοδο στις τουρκικές θέσεις και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε την δέσμευσή μας ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Μία λύση δύο κρατών δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή. Είναι μη λύση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευθούμε όλοι σε μία δίκαιη και ειλικρινή συζήτηση επ΄ ωφελεία μίας δίκαιης λύσης.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειές του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26 και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, στην Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα συνομιλεί με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
ΑΘΗΝΑ 984