Την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate-ΙΒ) στη δημόσια εκπαίδευση συζήτησε την Δευτέρα στη Γενεύη, στην έδρα του Οργανισμού του ΙΒ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Γενικό Διευθυντή Όλι-Πέκκα Χάινονεν και στελέχη του οργανισμού.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιερρακάκης εκείνος ανέφερε ότι με «την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου, το υπουργείο Παιδείας δίνει μία ακόμη επιλογή στους υποψήφιους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να αφαιρείται η δυνατότητα εισαγωγής σε κάποιο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του κλασικού συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων».
Η δυνατότητα απόκτησης ΙΒ στην Ελλάδα παρέχεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ η πιλοτική εφαρμογή του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) σε πέντε Πρότυπα Λύκεια (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2026, με στόχο να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια στο σύνολο των Προτύπων Λυκείων της Ελλάδας.
Όπως σημειώνουν συνεργάτες του υπουργού Παιδείας, το ΙΒ είναι «ένα πρόγραμμα που προτεραιοποιεί την κριτική και συνδυαστική σκέψη, με παράλληλη καλλιέργεια των δεξιοτήτων δημιουργικής γραφής, έρευνας και ανάλυσης και η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Σήμερα το IB διατίθεται σε περίπου 150 χώρες του κόσμου, ενώ αναγνωρίζεται από τα καλύτερα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, διατίθεται από 16 ιδιωτικά σχολεία.
Σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να ισχύσουν, οι κάτοχοι IB θα παίρνουν το εισιτήριο εισαγωγής σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή σε μη κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας, ενώ όσοι επιλέξουν το σύστημα εισαγωγής μέσω πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στα δημόσια ΑΕΙ ή σε μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984