Ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση και τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποτρέψει την στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην οποία αποσκοπεί η Δύση έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσω τη συνέντευξης που έδωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.
Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα ουκρανικά σύνορα στις αρχές του 2022, οι δυτικοί ηγέτες προέτρεψαν τη Μόσχα να μην εισβάλει στον μικρότερο γείτονά της. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Πούτιν τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή, λέγοντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Στα σχόλιά του, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία έχασε την ευκαιρία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα απορρίπτοντας δύο φορές προτάσεις για συμφωνία, μία φορά πριν από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας και στη συνέχεια σε συνομιλίες τον Απρίλιο του 2022 στην Τουρκία.
Οι κόκκινες γραμμές
«Αν ακολουθούν τη λογική που κάποιοι Δυτικοί εκφέρουν τελευταία, ότι δηλαδή δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει κόκκινες γραμμές, ότι ανακοίνωσε τις κόκκινες γραμμές της, ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές μετακινούνται ξανά και ξανά, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος», είπε.
Ο Λαβρόφ απέρριψε ως «άσκοπο» το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 και το επακόλουθο σχέδιο «νίκης» που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος.
Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι η Ουκρανία θα αναγνωρίσει τον έλεγχο της Μόσχας στις τέσσερις περιοχές της χώρας που έχει προσαρτήσει, χωρίς ωστόσο να ελέγχει πλήρως καμία από αυτές.
Το σχέδιο του Ζελένσκι προέβλεπε αρχικά την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας και την αναγνώριση των μετασοβιετικών συνόρων του 1991. Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διεξάγει συνομιλίες και να αφήσει τη Ρωσία στη θέση της στα εδάφη που κατέχει, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαν να τεθούν υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Κάρλσον παίρνει συνέντευξη από κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου. Ο Αμερικανός παρουσιαστής επικρίθηκε έντονα για μια συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα φέτος, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι δεν τον πίεσε για σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου.
πηγή: cnn.gr