Χαιρετίζουν οι εκπρόσωποι της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ισότητα στο γάμο, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και επιπλέον περιθώρια βελτίωσης για να επιλυθούν οριστικά οι διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, επιμένοντας στην δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και για αυτά τα ζευγάρια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων αναφέρθηκαν με θετικό τρόπο στην αναβάθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια, καθώς όπως όλοι τόνισαν μέχρι τώρα τα παιδιά αυτά στην Ελλάδα είναι δεύτερης κατηγορίας και ο νόμος θα τους δώσει ίσα δικαιώματα. «Να μην υπάρχουν αόρατα παιδιά» ήταν το μήνυμα που εστάλη, ενώ τόσο Ελένη Μαραβέλια, Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών όσο και η Στέλλα Μπελιά πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο ζήτησαν την δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως γίνεται με τα ετερόφυλα.
Για το θέμα της προστασίας των παιδιών ο Βασίλειος Μποζίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι το μεγάλωμα των παιδιών με ομόφυλα ζευγάρια σχετίζεται με κάποια ψυχική διαταραχή και πως αν υπάρχει αγάπη και φροντίδα τα παιδιά αυτά θα αναπτυχθούν κανονικά. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι « η παραμονή σε ίδρυμα είναι κακοποίηση, μην στερούμε το δικαίωμα σε αυτά τα παιδιά να ζουν σε μια οικογένεια».
Το μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της EGalite από το Βέλγιο Σταμάτης Άνθης, έφερε το δικό του παράδειγμα, καθώς ζει στις Βρυξέλλες με τον σύζυγο του έχοντας δύο παιδιά, που στην Ελλάδα όμως δεν μπορούν να αναγνωριστούν και με το νόμο που θα ψηφιστεί θα επιτραπεί να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. «Χαιρετίζουμε το νόμο, είναι τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα» τόνισε και σημείωσε ότι χρειάζεται πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, διότι η έλλειψη αυτή έχει ως συνέπεια τη μη υιοθεσία από τον μη βιολογικό γονέα. «Τι θα συμβεί αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει μέχρι να ολοκληρωθεί η υιοθεσία;» αναρωτήθηκε ο κ. Άνθης
«Ισότητα σημαίνει ισότητα. Δεν είναι εμβληματικό το νομοσχέδιο, εφόσον παρουσιάζεται με ημίμετρα και αποκλεισμούς» είπε η Έλενα Όλγα Χρηστίδη από το Σωματείο Ψυχικής Υγείας των ΛΟΑΤΚΙ ORLANDO LGBT ζητώντας να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα σε σχέση με την εκμετάλλευση της γυναίκας, ωστόσο να μην αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια.
Αρνητική στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος Χριστίνα Σκαλουμπακα υποστηρίζοντας ότι στρώνει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γυναίκας καθώς με τις πλάτες του νόμου θα «νοικιάζονται παρένθετες μητέρες» κάνοντας λόγο για βάναυση εκμετάλλευση της γυναίκας.
Αργότερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση επί των άρθρων του νομοσχεδίου ενώ την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση προκειμένου να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη. Αναμένεται να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί από 5 κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ σε ενδεχόμενο ονομαστικής ψηφοφορίας θα αποτυπωθούν οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών από τα 3 μεγαλύτερα κόμματα.
ΠΗΓΗ: Aθήνα 9.84