«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω Χ, λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης – τηλεδιάσκεψης για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» και θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν «για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».
Ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει επίσης ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».
Συνεχίζοντας ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά». Αναφέρει επίσης ότι η επίτευξη της ειρήνης θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια.
Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση
Έκκληση ενότητας από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαρακτηρίζεται η δήλωσή του ότι η Ρωσία αποφάσισε να κάνει την Ευρώπη εχθρό της, ενώ τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας υπενθυμίζοντας ότι το 2014, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν αδύναμοι και δεν προσέφεραν στο Κίεβο εγγυήσεις που θα εμπόδιζαν την επιθετικότητα της Μόσχας.
«Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος μιλώντας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία,τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπέμψει το μήνυμα ότι λαμβάνει σοβαρά την άμυνά της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.
ΑΘΗΝΑ 984