Ολοκληρώθηκε στο Μαξίμου η ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας μετά τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές . Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Μετά από τη σύσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.
Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
«Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα» σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, στην ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την ανακοίνωση μέτρων από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη.
Διευκρίνισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία θ’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.
Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».
Παράλληλα το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες ημέρες η αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επιδότηση των εργαζομένων των πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ