Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία απαντούν στην αντίστοιχη ελληνική που εξέδωσε ο Σταθμός της Λήμνου στις 18 Οκτωβρίου για ερευνητικές εργασίες και για την εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου από το πλοίο O/V AEGAEO, για το διάστημα 20 – 25 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα την τουρκική άποψη, όπως αποτυπώνεται και στη συγκεκριμένη NAVTEX, ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο «τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη». Η Τουρκική NAVTEX υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή ανήκει σε ζώνη τούρκικης θαλάσσιας αρμοδιότητας και όλες οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές! Η Τουρκία χρησιμοποιεί το επιχείρημα της υποτιθέμενης κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα, προσπαθώντας να παρουσιάσει τα διεθνή ύδατα ως “αμφισβητούμενη” ζώνη, ενισχύοντας έτσι τις έωλές θεωρίες της τουρκικής διπλωματίας για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αυτή η τελευταία τουρκική NAVTEX αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ενεργειών, όπως το επεισόδιο στην Κάσο. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, νησιά και νησίδες , όσο μικρή κι αν είναι, εφόσον διατηρεί έστω και στοιχειώδη οικονομική δραστηριότητα, δικαιούται ΑΟΖ. Λόγω μορφολογίας στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα σχεδόν ταυτίζεται με την ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας και αυτονόητα επί της ΑΟΖ, στις περιπτώσεις όπου τα όριά τους ταυτίζονται.
ΑΘΗΝΑ 984