Η μαύρη σοκολάτα και παρόμοια προϊόντα κακάο είναι μολυσμένα με μόλυβδο και κάδμιο, δύο νευροτοξικά μέταλλα που συνδέονται με καρκίνο, χρόνιες ασθένειες ή αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ιδίως στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Υψηλότερα επίπεδα στις βιολογικές σοκολάτες
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μόνο προϊόντα καθαρής μαύρης σοκολάτας, καθώς περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα κακάο και δεν αποκάλυψε τα ονόματα ή τους κατασκευαστές των προϊόντων που εξετάστηκαν.
Αυτό που σώζει κάπως την κατάσταση, είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν σχετικά μικρές ποσότητες σοκολάτας. «Η σοκολάτα και το κακάο είναι ασφαλή για κατανάλωση και μπορούν να απολαμβάνονται ως λιχουδιές, όπως συνέβαινε εδώ και αιώνες», δήλωσε στο CNNi η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστών των ΗΠΑ, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία σοκολάτας.
Ασφαλής σε μικρές ποσότητες
Η νέα μελέτη ανέλυσε 72 καταναλωτικά προϊόντα κακάο για μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς περιόδου, το 2014, το 2016, το 2018 και το 2020. Από τα προϊόντα που εξετάστηκαν, το 43% υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για το μόλυβδο, ενώ το 35% υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο για το κάδμιο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικά επίπεδα αρσενικού.
«Μια τυπική μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι 30 γραμμάρια, οπότε η κατανάλωση 30 γραμμαρίων κάθε μέρα περίπου είναι ένας αρκετά μικρός κίνδυνος στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων», δήλωσε η Frame.
«Αλλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που βρισκόμαστε και γύρω από άλλες πηγές έκθεσης σε μόλυβδο, όπως η μολύβδινη βαφή σε ένα παλιό σπίτι», συμπλήρωσε.
πηγή: cnn.gr