Να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην συμπεριλάβει τα προαιρετικά φιλοδωρήματα στη φορολόγηση διότι “η ρύθμιση είναι εκτός νόμου και Συντάγματος”, καλεί την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΥΠΕΚΚ ) και πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος.
Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα φιλοδωρήματα, που καταβάλλονται από τους πελάτες της επιχείρησης προαιρετικά στον εργαζόμενο, δεν αποτελούν μισθό.
Αποτελούν μέρος του μισθού μόνο όταν αυτό έχει συμφωνηθεί, ρητά ή σιωπηρά, μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, ότι δηλαδή ο τελευταίος θα αμείβεται και με φιλοδωρήματα.
Η λήψη, όμως, των φιλοδωρημάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο τακτικό, και όχι έκτακτο, έτσι ώστε να θεωρείται ότι με αυτά επαυξάνονται οι αποδοχές του εργαζομένου.
Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, η ΕΝΥΠΕΚΚ δίνει διευκρινίσεις με τέσσερις ερωταπαντήσεις:
1.Θα φορολογούνται τα «νομοθετημένα» φιλοδωρήματα;
Βεβαίως. Τα «νομοθετημένα» φιλοδωρήματα θα φορολογούνται και θα εισφοροδοτούνται από το πρώτο ευρώ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
2.Θα φορολογούνται τα «προαιρετικά» ή «εξ ελευθεριότητος» φιλοδωρήματα;
Θα είναι αφορολόγητα μέχρι του ποσού των 300 ευρώ τον μήνα και θα φορολογούνται από το ποσό των 301 ευρώ και πάνω.
3.Θα παρακρατούνται εισφορές για τα προαιρετικά ή εξ ελευθεριότητας φιλοδωρήματα;
Όχι, δεν θα παρακρατούνται εισφορές ανεξαρτήτως του συνολικού ύψους των φιλοδωρημάτων.
4.Τί θα συμβαίνει σε περίπτωση μείωσης των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τού εργαζομένου με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών από φιλοδωρήματα;
Στην περίπτωση αυτή θα επιβάλλεται στην επιχείρηση πρόστιμο που ανέρχεται σε ποσοστό 22% επί του ποσού απομείωσης των τακτικών αποδοχών, υπολογιζόμενο για χρονικό διάστημα 12 μηνών από τη μείωση των τακτικών αποδοχών και όχι πέραν του μήνα εκείνου που οι τακτικές αποδοχές επανέρχονται στο αρχικό (προ της μείωσης) ύψος.
ΑΘΗΝΑ 984