Τα ανοιχτά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας και οι στρατηγικές προτεραιότητες της Συμμαχίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία- όπως τόνισε- αναγνωρίζεται ως ισχυρός πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευαίσθητη και ταραγμένη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση στο νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν ώστε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ενώ υπογράμμισε ότι είναι κοινή θέση πως η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και επανέλαβε πως η χώρα μας είναι σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων
Παράλληλα επισήμανε την θεμελιώδη προτεραιότητα στην ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας, στόχος ο οποίος προϋποθέτει- όπως ανέφερε- ισχυρή αμυντική βιομηχανία.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα την σημασία μίας λειτουργικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα επενδύει λίγο πάνω από 3% στην άμυνα.
Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και επενδύαμε άνω του 2% και στις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, συμπλήρωσε και υπενθύμισε πως έχουμε καταθέσει και προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ειδικά για εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για όσους θέλουν να επενδύσουν στον τομέα αυτό
Υπογράμμισε επίσης πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία η ανάγκη για κοινή αντιπυραυλική προστασία καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ, σημειώνοντας ότι θα ενίσχυε και θα συμπλήρωνε τον ρόλο της Συμμαχίας στην ήπειρό μας και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πως αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη»
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις της εποχής πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίες με τους εταίρους μας και να προχωρούμε από κοινού με πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, αλλά και με αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, κάτι που- όπως διαμήνυσε- αφορά και την ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
«Ως ΝΑΤΟ έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειας μας» διεμήνυσε στη συνέχεια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επαναβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία, βοηθώντας την, όπως είπε χαρακτηριστικά, να αμυνθεί αποτελεσματικά, προκειμένου να «αλλάξει η τροχιά της συγκεκριμένης σύγκρουσης».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα αφοσιωμένο σύμμαχο στη Συμμαχία, αναφέροντας ότι δαπανά πάνω από το 3% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα. Τόνισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δικής του αποτροπής και άμυνας αυξάνοντας τις σχετικές επενδύσεις και τις παραγωγικές δυνατότητες του.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ