«Περιέγραψα έναν οδικό χάρτη για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Η Ελλάδα που οραματίζομαι θα πατά σε στέρεες βάσεις με μέσο μισθό 1.500 ευρώ και δημόσιο πολύ πιο ψηφιοποιημένο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει σχέση με αυτή του 2010, όταν χρεοκοπήσαμε», τόνισε.
«Η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη χώρα. Οι συγκρίσεις με τις προ χρεοκοπίας εποχές είναι τελείως άσχετες».
Ειδικότερα ο πρωθυπουργό απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο που έχει η κυβέρνηση για τη θέση της χώρας σε τρία χρόνια και αν θα φτάσουμε σε επίπεδο να αρθούν μνημονιακά μέτρα ανέφερε τα εξής: «Περιέγραψα με μεγάλη σαφήνεια έναν οδικό χάρτη. Έθεσα στόχους για το πώς οραματίζομαι την Ελλάδα το 2027. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας και η δική μας θα κριθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε πραγματικότητα μεγάλων ελλειμμάτων. Η Ελλάδα η οποία οραματίζομαι θα πατάει σε στέρεες βάσεις με ανεργία κάτω από 8%, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, τον κατώτατο στα 950 ευρώ, με πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες».
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του.
Στην ερώτηση αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, είπε ότι «δεν έχει κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση και ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία έως την άνοιξη του 2027. Από εκεί και πέρα η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».
Ερωτώμενος για τις χθεσινές 45 εξαγγελίες και τους στόχους της τετραετίας, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος. Είπε ότι θα ήθελε να κριθεί στο βαθμό που πέτυχε την αύξηση των μισθών, κάτι που σημείωσε, αφορά τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, μαζί με την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος είπε ότι είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Είπε ότι ξέρει πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις, προσέθεσε. Τόνισε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας καλοπληρωμένοι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι και επανέλαβε ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.
Αυξήσεις μισθών
Σε ερώτηση σχετικά για τους μισθούς νέων εργαζόμενων, είπε ότι το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία η οποία ήταν 17% και σήμερα είναι στο 9%. Η κυβέρνηση είπε ο κ.Μητσοτάκης, δημιούργησε 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει το ανάποδο πρόβλημα αφού δεν βρίσκουν εργαζομένους και πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς. Είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται επενδύσεις στη χώρα. Προσέθεσε ότι η κάρτα εργασίας οδήγησε στην αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, ενώ τόνισε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν θα δίνουν κίνητρο να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επιδοματική πολιτική.Τέλος σημείωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα οι οποίοι όπως είπε είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ερωτώμενος εκ νέου για το ΕΣΥ και τις δεσμεύσεις του, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι επί 2,5 χρόνια υπήρχε πανδημία στην οποία ανταποκρίθηκε το ΕΣΥ. Αλλά-προσέθεσε- η μάχη κερδήθηκε παρά τις δυσκολίες, όμως όπως και παντού, η μονοθεματική αντιμετώπιση της πανδημίας, έφερε κάποια πράγματα πίσω. Τόνισε επίσης ότι οι μισθοί των γιατρών αυξήθηκαν όχι ευκαταφρόνητα, υπήρξε η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών που προσθέτει εισόδημα. Δημιουργούνται -σημείωσε- πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων για προσέλκυση γιατρών ειδικά στην παραμεθόριο, μπορούν να ασκούν οι γιατροί του ΕΣΥ και ιδιωτικό έργο, ενώ έγιναν προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα όπως πχ στα έκτακτα περιστατικά είπε ο κ.Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δα δούμε αλλαγές το επόμενο διάστημα στα Επείγοντα με προσλήψεις. Τόνισε ότι δεν θέλουμε επιτάξεις δεν χρειάστηκε να γίνουν γιατί είναι προσωρινές λύσεις και τόνισε ότι πέρα από τα προβλήματα υπάρχει και η πλευρά που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Αναφέρθηκε στο καινούργιο παιδιατρικό νοσοκομείο ” πιο σύγχρονο των Βαλκανίων” που δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη καθώς και στο νέο αντικαρκινικό το Θεαγένειο.
Αλλαγή εκλογικού νόμου – αυτοδυναμία – Εκλογή Προέδρου
Σε ερώτηση για την ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ότι η αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας δεν είναι εφικτή λέγοντας «σε όσους προβλέπουν ότι είναι άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία συνιστώ υπομονή». Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία δεν υπάρχει, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».
«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη» απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ έως τις εκλογές. Για το ζήτημα της στέγης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά. «Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι» είπε σημειώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που αναμένεται θα βελτιώσει την κατάσταση.
Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση έχει πλέγμα μέτρων για περισσότερες ευκαιρίες να αποκτήσουν οι πολίτες το δικό τους σπίτι και να υπάρξουν περισσότερα σπίτια στην αγορά. Τέλος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται στο χώρο της ΧΡΩΠΕΙ να γίνουν κοινωνικές κατοικίες.
Ερωτηθείς σχετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο, ανέφερε, και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. «Σέβομαι και τιμώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητώ από όλους να σεβαστούμε το θεσμό» είπε.
Ενέργεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε τα εξής: «Χθες στην εισαγωγή της ομιλίας μου αναφέρθηκα ειδικά στην πράσινη μετάβαση και την πράσινη ενέργεια. Αποτελεί και οικονομική αναγκαιότητα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα αναδείξω το ζήτημα με επιστολή που θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν αναμένω άμεσες λύσεις αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος. Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου. Θα πάρουμε τα υπερκέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές ώστε να έχουν τιμές κάτω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Κάναμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις βέβαια η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».
Παραβατικότητα
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ζήτημα της ασφάλειας και της παραβατικότητας ανέφερε τα εξής: «Η παραβατικότητα μπορεί να έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Υπάρχει αισθητή βελτίωση και στους αριθμούς της αστυνόμευσης. Η παραβατικότητα αφορά τις παραλίες, την αυθαίρετη δόμηση. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς παραβατικότητα. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος τους εφαρμόζει. Όταν αισθάνονται όλοι ότι η παραβατικότητα είναι ανεκτή, αυτός που είναι νόμιμος σκέφτεται να παρανομήσει. Για τις παραλίες η Ιταλία έχει παραπεμφθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Δείτε τα γήπεδα. Σήμερα έχουμε κάμερες παντού, ηλεκτρονική ταυτοποίηση εισιτηρίου, δουλεύει το σύστημα ρολόι. Αυτό δεν είναι αντιμετώπιση παραβατικότητας που ταλάνιζε για χρόνια την κοινωνία; Δείτε τι γίνεται στις φορολογικές παραβάσεις. Το αδιανόητο κύκλωμα που έβγαζε λεφτά διακινώντας ελαιόλαδο. Το mydata αποκάλυψε αυτές τις συμπεριφορές. Το ίδιο ισχύει σε ένα βαθμό και στην αυθαίρετη δόμηση. Θα δείτε και άλλες πρωτοβουλίες. Αυτοί που χτίζουν σήμερα αυθαίρετα, θα τους βρούμε και θα τα γκρεμίσουμε. Η έννοια της νομιμότητας παντού και της συλλογικής προσπάθειας. Να γνωρίζουν ότι για αυτούς που δεν παίζουν με τους κανόνες, θα υπάρχουν συνέπειες. Έχω ζητήσει πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για να ελέγχουμε την παραβατικότητα του ΚΟΚ».
Αποτέλεσμα ευρωεκλογών
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το μήνυμα των ευρωεκλογών σχετικά με τη μεσαία τάξη ανέφερε τα εξής: «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες. Ως προς τον πυρήνα υλοποίησης μεγάλων αλλαγών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και δεν αλλάζει».
Ελληνοτουρκικά
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και την προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία, γιαυτό και ήταν ρεαλιστής -όπως είπε- κρατώντας τα θετικά. Είπε ότι σήμερα δεν έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου και υπάρχει καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού σε συνεργασία με Τουρκία, αλλά-σημείωσε με έμφαση ότι- ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει.
Τόνισε ότι η “Γαλάζια πατρίδα” παραμένει στο τραπέζι, και θα το θέτει πάντα ο ίδιος στον κ.Ερντογάν. Είναι -όπως είπε- η βασική αιτία που δυκοσλεύει να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα -σημείωσε- εξοπλίζεται μεν, αλλά κοιτάζει και τα μαθήματα πολέμου από την ρωσική εισβολή και διαπιστώνουμε ότι πολύ πιο φτηνά συστήματα μπορούν να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Γιαυτό αποδίδουμε -υπογράμμισε-μεγάλη σημασία στην εγχώρια καινοτομία και τεχνογνωσία όπως τα ελληνικά Drones που μπορούν να εξοπλίσουν τα πολεμικά πλοία. Θέλουμε την καινοτομία κάνουμε σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη
Σε ερώτηση για την απουσία των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά από τη ΔΕΘ και αν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη ΝΔ, είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Για τους δυο πρώην πρωθυπουργούς είπε ότι έχουν το απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα με αυτήν. Δεν επιβάλλουμε μονοφωνία απόψεων-είπε- και προσέθεσε ότι, είμαστε όμως ένα κόμμα συντεταγμένο που επιβάλλει στου βουλευτές να στηρίζουν τις νομοθετικές επιλογές της Κυβέρνησης. “Όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ ας κοιτάξουν σε άλλους χώρους. Μια χαρά είναι η ΝΔ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ερωτώμενος για την βραχεία μίσθωση σπιτιών, (Airbnb) είπε ότι ο αριθμός των κλειστών σπιτιών στην Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση και για την ώρα δεν θα κάνει η κυβέρνηση άλλες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό.