Για πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα νησιά, το οποίο θα διευκολύνει να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από την Νάξο, μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η πράσινη μετάβαση πρέπει να μετατραπεί σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τα νησιά, ενώ επέκρινε την ρητορική που αναπτύσσεται στον δημόσιο διάλογο- «κυρίως από ακραία κόμματα», όπως είπε- κατά των ΑΠΕ, ειδικά των ανεμογεννητριών αλλά ως έναν βαθμό και των φωτοβολταϊκών.
Όπως είπε, «είναι μία τελείως εσφαλμένη λογική» καθώς οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν στην μείωση του κόστους της ενέργειας.
«Είμαστε πρωταγωνιστές σήμερα στην Ευρώπη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και μάλιστα ο σκοπός της κυβέρνησης είναι αυτές οι φθηνότερες τιμές ενέργειας να έχουν ολοένα και περισσότερα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά», σημείωσε.
Σύμφωνα εξάλλου με τον πρωθυπουργό, «αυτή η φιλολογία είναι επικίνδυνη και δεν είναι τελικά και πατριωτική, διότι δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το εξωτερικό, όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες φυσικές πηγές».
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να μπορούμε να ξεπερνάμε και τις όποιες τοπικές αντιστάσεις μπορεί πάντα να υπάρχουν. «Η χωροθέτηση των έργων γίνεται πάντα με πολύ προσοχή και θέλουμε να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαστε εδώ πέρα να επιβάλλουμε τίποτα κεντρικά, πιστεύουμε στην τοπική διαβούλευση», πρόσθεσε.
Οι διαθέσιμοι πόροι για το Ταμείο αφορούν, όπως επισημάνθηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης, σε κεφάλαια ύψους 1,6 δις και υπολογίζεται ότι «θα μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 3 δις που μπορεί να φτάσουν ως και 5 δις ευρώ».
Πυλώνες χρηματοδότησης από το Ταμείο θα αποτελέσουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις (διασύνδεση των Δωδεκανήσων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029, διασύνδεση των νησιών βορειοανατολικού Αιγαίου, επίσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029), οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μεταξύ άλλων και 135 εκατ. για μικρά έργα αυτοπαραγωγής για μικρούς επιχειρηματίες, ξενοδόχους, αγρότες για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος), και οι Υποδομές φόρτισης (φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υποδομές παροχής ηλεκτρισμού στα λιμάνια).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όπου θα δοθούν 260 εκατ. από το Ταμείο, ενώ η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως είναι ένας τομέας στον οποίο αναμένουμε επενδύσεις στην χώρα μας πάνω από 7 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984