«Μέχρι τον Σεπτέμβριο το σύστημα πέδησης στα τρένα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητείται ο οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Σκοπός είναι, όπως υπογράμμισε, «να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης του κοινού στους σιδηροδρόμους». Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ευελιξία στις προσλήψεις, σημειώνοντας πως ο οργανισμός «θα εξελιχθεί σε μία νέα ΔΕΗ που παραλάβαμε χρεοκοπημένη και είναι τώρα πρωταγωνιστής στην αγορά ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Κεντρικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού, που θα προκύπτει από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ενός σύγχρονου συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού των τρένων, αλλά και ενός μοντέλου λειτουργίας του οργανισμού που θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση του προσωπικού. Παράλληλα, σκοπός είναι να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην εγκατάσταση του ETCS σε ολόκληρο το μήκος της γραμμής.
Το «στοίχημα» του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι παραπάνω στόχοι να έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις μήνες από σήμερα.
Την ίδια ώρα, δρομολογούνται άμεσες προσλήψεις τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στη ΡΑΣ και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Σκοπός είναι να φτάσει ο ΟΣΕ στις 2.000 οργανικές θέσεις, όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο κ. Κυρανάκης.