Η «επιλογή» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στη Σαουδική Αραβία «θέτει σε κίνδυνο ζωές και αποκαλύπτει το κενό των δεσμεύσεων της FIFA όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρουν η Διεθνή Αμνηστία, ΜΚΟ και εκπρόσωποι φιλάθλων σε κοινό κείμενο.
Επικυρώνοντας δια βοής την σχετική απόφαση, κατά τη διάρκεια -εικονικού- συνεδρίου της η FIFA «αποφάσισε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις μας», γράφουν ειδικότερα η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch (HRW), η διεθνής συνομοσπονδία Συνδικάτων (Ituc ) και τις οργανώσεις Sport and Rights Alliance και Football Supporters Europe (FSE).
Από τότε που έγινε γνωστή η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι, μόνη στη διεκδίκηση, οι είκοσι υπογράφοντες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους «για τους κατοίκους, τους μετανάστες εργάτες και τους επισκέπτες.
«Σήμερα, δεν λείπουν αποδεικτικά στοιχεία: μετανάστες εργαζόμενοι που υφίστανται εκμετάλλευση και θύματα ρατσισμού, ακτιβιστές που καταδικάστηκαν σε δεκαετίες φυλάκιση επειδή εκφράστηκαν ειρηνικά, γυναίκες και άτομα ΛΟΑΤΚΙ + που αντιμετωπίζουν νομιμοποιημένες διακρίσεις ή ακόμη και κάτοικοι που εκδιώχθηκαν με βία για να ανοίξουν χώρο για κρατικά έργα», παραθέτει το δελτίο τύπου τους.
Για τους υπογράφοντες, «είναι σαφές ότι χωρίς επείγουσες ενέργειες και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 θα αμαυρωθεί από την καταστολή, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση σε μεγάλη κλίμακα».
Ωστόσο, η FIFA έχει αναγνωρίσει, από την καθιέρωση των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2017, «ότι είναι υπεύθυνη για την πρόληψη και τον μετριασμό των παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τις δραστηριότητές της», καθώς και για την «αποκατάσταση» εάν είναι απαραίτητο, το κείμενο τονίζει περαιτέρω.
CNN.GR