Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Κατά τις επαφές του στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πλήρη συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση έθεσε σε πρώτο πλάνο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ζητά μετ` επιτάσεως την πλήρη συμμόρφωση των Σκοπίων στη συμφωνία των Πρεσπών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν απώλειες στην άμυνα της χώρας λόγω της ενίσχυσης της βοήθειας στην Ουκρανία.
Αθήνα και Λευκωσία σε ανοικτή γραμμή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 20 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κύπρο και θα είναι παρών στις εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείο αιχμής η Βόρεια Μακεδονία
Δεύτερο σημείο αιχμής για την ελληνική διπλωματία αποτελεί η Βόρεια Μακεδονία και η εθνικιστική ρητορική της νέας κυβέρνησης που επιμένει να μιλά για «Μακεδονία». Το ζήτημα ανέδειξε ο πρωθυπουργός ενώπιον των ηγετών του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης της Βόρειας Μακεδονίας προϋποθέτουν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει.
«Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχα την ευκαιρία, να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη Συμφωνία. Θέλω να επισημάνω ότι εντός της αιθούσης και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.
Θεωρώ ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική.
Οι συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται είναι κάτι το οποίο τόνισα και χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας.
Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν διαθέτει στην Ουκρανία ούτε F -16, ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300»
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αναφορές του για τα κενά στην άμυνα λόγω της ενίσχυσης στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν είπε ότι υπάρχουν αμυντικές απώλειες της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει στην Ουκρανία ούτε F -16, ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετή κρίση.
Είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Και αξίζει να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς τα Romeo ελικόπτερα, τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Belharra οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του ’25 και το 2026 και να διαπιστώσει κανείς πραγματικά αν σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής απ’ ότι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά το 2019 τη διακυβέρνηση του τόπου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
πηγή: ertnews.gr