Ένα περίπλοκο σκηνικό δημιουργείται εν μέσω θέρους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους και ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο.
Χθες έντονη κινητικότητα υπήρξε σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς η τουρκική πλευρά επιχείρησε να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης και προσπάθησε να φέρει ξανά στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ουσιαστικά γίνεται εμφανές πως η γειτονική χώρα δεν έχει ξεχάσει το αναθεωρητικό της αφήγημα και μένει να φανεί πως θα προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα.
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο
Όπως ήδη αναφέρθηκε χθες υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την Αθήνα και την Άγκυρα να είναι σε επικοινωνία, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή πλησίον της Κάσου.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων».
Σχετικά με την ένταση ανοικτά της Κάσου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε χθες πως : «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, αποτιμάται θετικά. Ωστόσο, στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρα.
Μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων από την Άγκυρα
Διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται στο Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση της. Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα φιέστες, καθώς συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλά εκ νέου για μοντέλο δύο κρατών, δείχνοντας πως δεν εγκαταλείπει την σκληρή γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα. Ακολούθησε ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων από την Άγκυρα για το Κυπριακό και όχι μόνο, ενώ συνεχίζονται και οι προκλητικές αναφορές στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Χθες σε υψηλούς τόνους κινήθηκε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ. Παράλληλα μία ακραία ρητορική υιοθέτησε εν νέου ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Πώς κινείται η Αθήνα
Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Λευκωσία το Σάββατο και έστειλε σαφή μηνύματα. Μάλιστα κατέστησε σαφές πως επιδίωξη παραμένει μία Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στην ελληνική πλευρά τηρούν στάση αναμονής για να δουν που το πάει ο Τούρκος πρόεδρος και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Βέβαια, αυτό που τονίζεται εμφατικά είναι πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν πριν από περίπου δύο βδομάδες συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο η συζήτηση να μπει στα βαριά θέματα. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν εκ νέου στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μένει να φανεί αν θα συζητηθούν και κάποια από τα δύσκολα θέματα
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως τα μεγάλα και ουσιώδη προβλήματα, τα οποία αναπαράγουν και πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις, ακόμη δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι.
Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση, παραμένοντας πιστή στις θεμελιώδεις γραμμές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Αναγνώρισε ότι αυτό θα έχει δυσκολίες αλλά επεσήμανε ότι ο «μόνος τρόπος για να έχουμε μακραίωνη ειρήνη, ευημερία, και περιφερειακή και διμερή, είναι να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες και βεβαίως με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
πηγή: ethnos.gr