Τεράστια είναι η οικονομική καταστροφή που έπαθαν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία του Βόλου καθώς και πολλών άλλων παραλιακών περιοχών του νομού Μαγνησίας, εξαιτίας των πολλών εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές από την παραλίμνια περιοχή της Κάρλας.
Μέσα σε ελάχιστες μέρες φεύγουν μαζικά, νωρίτερα από την προγραμματισμένη αναχώρηση, οι πελάτες των ξενοδοχείων και οι ακυρώσεις εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, «καθίζηση» έπαθαν οι τζίροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ πολλά καταστήματα, κυρίως στις παραλίες, κατέβασαν ρολά, αφού δεν έχουν καθόλου πελάτες.
Οι επιχειρηματίες της περιοχής, με βάση την μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση, περίμεναν ένα πολύ καλό τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου καθώς και επίσης καλούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι το τέλος της φετινής τουριστικής σαιζόν θα πρέπει να θεωρείται χαμένο.
Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας έχει πάρει την απόφαση να στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την οικονομική καταστροφή, ζητώντας, μεταξύ άλλων και αποζημίωση για τη δυσφήμιση που υπέστη η περιοχή.
Μέχρι και 100% κάτω οι τζίροι στην εστίαση – Κατέβασαν ρολά πολλά καταστήματα
Τραγική είναι η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την εστίαση, σε πολλές παραλιακές περιοχές της Μαγνησίας αλλά και στην παράκτια ζώνη του Βόλου.
Στα καταστήματα που βρίσκονται στις παραλίες του Παγασητικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη, η πτώση του τζίρου ξεκινάει από το 80%% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το 100%. Επίσης, αρκετά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αφού δεν έχουν πελάτες, στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά την πόλη του Βόλου, όπως λέει ο κ. Μπασδάνης, τα γνωστά τσιπουράδικα αλλά και τα άλλα καταστήματα εστίασης στην παράκτια ζώνη είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται κατά τουλάχιστον 30%.
Κατά τον ίδιο, εκτός από το αποκρουστικό θέαμα των πολλών νεκρών ψαριών και την ανησυχία του κόσμου, μήπως κολλήσει οποιαδήποτε ασθένεια, επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και η πολύ έντονη δυσοσμία.
«Μετά τις κακοκαιρίες Ντάνιελ και Ελίας, στις παραλίες που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του ποταμού Ξηριά, ο οποίος έρχεται από την περιοχή της Κάρλας, τα καταστήματα είχαν πρόβλημα. Αν και γίνονταν πολύ συχνά μετρήσεις στο νερό, χωρίς να διαπιστωθεί κάτι αρνητικό, ο κόσμος φοβόταν να κολυμπήσει. Η εστίαση στις υπόλοιπες περιοχές δούλευε, όμως, πλέον το πρόβλημα έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλες τις παραλίες του Παγασητικού κόλπου, αφού τα νεκρά ψάρια έχουν φτάσει παντού. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα και οι τζίροι να έχουν ”κατρακυλήσει” από 80% έως και 100%. Στην πόλη του Βόλου οι τζίροι έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 30%. Αυτό διότι εδώ στο Βόλο συνηθίζουμε να τρώμε φρέσκα ψάρια, οπότε λίγοι είναι εκείνοι που θα επισκεφτούν κατάστημα, για να καταναλώσουν κατεψυγμένα», τονίζει o κ. Μπασδάνης.
Κατά τον ίδιο, θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ανακάμψει η περιοχή, αφού είναι τεράστια και η δυσφήμιση που δέχτηκε.
«Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, για να αλλάξει η εικόνα και αυτό σημαίνει ότι χάσαμε μία πολύ καλή εποχή για την περιοχή μας. Αυτό το διάστημα συνήθως έχουμε υψηλή κίνηση, διότι ο καιρός παραμένει καλός, χωρίς να υπάρχει έντονη ζέστη. Η Πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία πρόνοια, για να προλάβουμε το πρόβλημα. Έπρεπε να είχαν γίνει παρεμβάσεις. Το είχαμε επισημάνει αυτό ως Επιμελητήριο Μαγνησίας πολλές φορές αλλά δεν έγινε τίποτα. Οι υπεύθυνοι δεν άκουσαν ούτε τους ειδικούς», τονίζει ο κ. Μπασδάνης.
Πολλές οι ακυρώσεις και οι αναχωρήσεις από τα ξενοδοχεία
Στο 30% έχουν φτάσει οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία πολλών παραθαλάσσιων περιοχών της Μαγνησίας, ενώ καθημερινά καταγράφονται πολλές αναχωρήσεις πελατών νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.
«Το πρόβλημα ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ έντονο στο Βόλο, τον Αλμυρό, τον Αγχίαλο και το νότιο Πήλιο και πλέον άρχισε να γίνεται σημαντικό και στο ανατολικό Πήλιο. Είχαμε σοβαρές ενδείξεις ότι θα ήταν πολύ καλοί μήνες ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, όμως, πλέον τα τηλέφωνά μας δεν χτυπούν καθόλου. Το υπόλοιπο της σαιζόν φαίνεται ότι έχει χαθεί, αφού πρέπει να καθαρίσει από τα ψάρια η θάλασσα, να γίνουν μετρήσεις στο νερό και αυτές να μη δείξουν κάποιο πρόβλημα. Μακάρι να ανακάμψουμε γρήγορα και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, όμως, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και δεν καλύπτεται, αν η Πολιτεία δεν ενσκήψει πάνω στους ξενοδόχους και τους εστιάτορες της περιοχής μας. Εμείς θα καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αφού στη χώρα αυτή κάποτε κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Θα παλέψουμε νομικά για αποζημιώσεις και κυρίως για αποζημιώσεις για τη δυσφήμιση που υπεστήκαμε. Πρέπει οι υπεύθυνοι να πληρώσουν γι’ αυτήν», λέει ο κ. Ζαφείρης.
πηγή: ethnos.gr