Νέο μάθημα στα σχολεία για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τον εαυτό τους στο διαδίκτυο καθώς και τη δημιουργία εφαρμογής για τον έλεγχο της πρόσβασης των παιδιών στα social media, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Με αφορμή τη νέα επικίνδυνη δοκιμασία που σαρώνει στο TikTok και τα περιστατικά τραυματισμών παιδιών σε Ρόδο και Πάτρα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα του διαδικτύου.
«Υπάρχει ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο η Αρχή μάς δίνει και θα βάλουμε στα σχολεία τώρα για το πώς τα παιδιά καταρχήν θα διαχειρίζονται τους εαυτούς τους και τις σχέσεις τους με τον ψηφιακό κόσμο», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Για παράδειγμα, συνέχισε, «σου στέλνει μήνυμα ένας άγνωστος και είσαι ένα παιδί 15 ετών, τι απαντάς, πώς αντιδράς, τι λες στους γονείς σου, τι λες στο σχολείο, πώς πρέπει να αντιδράσεις, πώς χειρίζεσαι τις φωτογραφίες σου, πώς χειρίζεσαι το τι γράφεις στα social media; Γι’ όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία είναι απλά και καθημερινά, θα μπει μάθημα στο σχολείο. Θα μπει εντός μαθήματος, θα υπάρχει ειδικό υλικό».
Ακολούθως ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «σε πρώτη φάση θα είναι ένα παιχνίδι που θα μπει στο σχολείο, θα είναι στο μάθημα της Πληροφορικής. Οι καθηγητές είναι πλήρως καταρτισμένοι και θα υπάρξει και πρόσθεση επιμόρφωση». Μάλιστα, συνέχισε, υπάρχει ήδη ένα βιβλίο που επιμελείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε μορφή audiobook.
«Για το νέο μάθημα θα υπάρχει ειδικό υλικό και οι καθηγητές Πληροφορικής θα έχουν πρόσθετη επιμόρφωση»
ΕΔΕ για ό,τι σχετίζεται με τα παιδιά του αστυνομικού
Με αφορμή την υπόθεση με τα παιδιά του αστυνομικού της Βουλής, ο υπουργός σημείωσε ότι «πέρα από την εισαγγελική παραγγελία που είναι σε εξέλιξη, εγώ προσωπικά έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ για ό,τι έχει σχέση με τα σχολεία τους και θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα όποια διδακτικά κενά θα δημιουργηθούν στα παιδιά, λόγω της περιπέτειάς τους».
Για τον έλεγχο της πρόσβασης παιδιών στα social media, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται και ευρωπαϊκή συναίνεση για να εφαρμοστεί ένα «μπλόκο» αυστραλιανού τύπου, όμως σε πρώτη φάση συζητείται η διαμόρφωση μιας εφαρμογής που θα εγκαθίσταται στα κινητά των παιδιών από τους γονείς και θα μπλοκάρει την πρόσβασή τους στα social media με βάση την ηλικία του παιδιού. «Αλλά απαιτείται η αρωγή του γονιού για να γίνει αυτό σε πρώτη φάση» πρόσθεσε.
Τέλος, για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι πάει καλά και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15 – 16 ετών, τόνισε ότι το θέμα της σχέσης των παιδιών με το διαδίκτυο, «είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον πρωθυπουργό» γι’ αυτό και σύντομα θα υπάρξει το μάθημα στα σχολεία για το πώς θα διαχειρίζονται τα παιδιά τον ίδιο τους τον εαυτό, στο διαδίκτυο και τα social media.
πηγή: in.gr