Με πολλά προβλήματα συνεχίζονται οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία παρά τις αλλαγές που άρχισαν να εφαρμόζονται εδώ και περίπου έναν μήνα.
Οι αλλαγές αυτές στο σύστημα των εφημεριών στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δεν φαίνεται προς ώρας να φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών εξακολουθούν να υπάρχουν ατελείωτες ουρές αναμονής από ασθενείς που περιμένουν εναγωνίως να εξυπηρετηθούν.
Μπορεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να δηλώνει ότι έως το Πάσχα θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι ώρες αναμονής για την αντιμετώπιση των περιστατικών στα Επείγοντα, όμως μέχρι στιγμής η εικόνα στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι τραγική.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εργαζόμενοι σε πολλά νοσοκομεία της πρωτεύουσας αλλά και οι επίσημοι συνδικαλιστικοί τους φορείς είχαν διαμαρτυρηθεί από την πρώτη στιγμή για τις αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, αφού σημείωναν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού οι συνθήκες αντί να διευκολυνθούν θα δυσκόλευαν.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι αναμονές να συνεχίζουν να υπάρχουν στους διαδρόμους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ο εκνευρισμός των ασθενών και των συγγενών να είναι στα ύψη, ενώ και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
«Παγωμένα» τα Κέντρα Υγείας
Στη «συμφόρηση» των δημόσιων νοσοκομείων πάντως φαίνεται ότι συμβάλλει και η μη διάθεση των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη ώστε να αναλάβουν την κίνηση των ασθενών που έχουν πιο ήπια προβλήματα υγείας και δεν χρειάζονται νοσηλεία.
Άλλωστε όπως έχουν καταγράψει και μελέτες σχεδόν το 50% των περιστατικών που φτάνουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι πριν από λίγες ημέρες επρόκειτο να ξεκινήσει πιλοτικά η εφημέρευση έως τις 10 το βράδυ δύο μεγάλων κέντρων υγείας ένα στο Μαρούσι και ένα στην Καλλιθέα, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να απαλλάξουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από κάποια περιστατικά.
Όπως λένε πληροφορίες, παρότι και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι μονάδες ήταν έτοιμες για να υποδεχθούν ασθενείς έως τις 10 το βράδυ, τελικώς το σχέδιο ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Να σημειωθεί ότι με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και μήνες είναι έτοιμα 10 κέντρα υγείας στην Αττική προκειμένου να συνδράμουν στις εφημερίες των νοσοκομείων όπου σήμερα στενάζουν ασθενείς και εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να διαπιστωθούν πιθανά κενά που μπορεί να παρουσιάζουν οι μονάδες.
Ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμη καμία επίσημη απάντηση γιατί τα κέντρα υγείας δεν ξεκινούν την εφημέρευση, παρότι ήταν έτοιμα, ώστε να μειωθούν και οι αναμονές στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
πηγή: ethnos.gr