Η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως πλέον έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «ανταρσία» σε βάρος του προέδρου της χώρας, του Γιουν Σοκ-γελ, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στο κράτος της Ασίας. «Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Γου Κονγκ-σου, απευθυνόμενος σε μέλη του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.
Εν τω μεταξύ, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας έχουν σκοπό να τεθεί μεθαύριο Σάββατο σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο η πρόταση να αποπεμφθεί ο αρχηγός του κράτους Γιουν Σοκ-γελ, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στο κράτος της Ασίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) «ζητεί να διεξαχθεί ψηφοφορία το Σάββατο για την αποπομπή του Γιουν», σημείωσε το πρακτορείο. Το κυβερνών κόμμα, από την πλευρά του, ανέφερε πως θα εναντιωθεί στην πρόταση.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ υποσχέθηκε πως όλα τα μέλη της θα απορρίψουν ενωμένα σχέδιο ψηφίσματος που καταρτίστηκε από την αντιπολίτευση και προβλέπει να παυθεί ο αρχηγός του κράτους, διότι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα της Ασίας, μέτρο που αναγκάστηκε να ανακαλέσει μερικές ώρες αργότερα.
«Οι 108 βουλευτές του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας θα παραμείνουν ενωμένοι και θα απορρίψουν την παύση του προέδρου», διαβεβαίωσε ο Τσου Κιουνγκ-χο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας που αναμεταδόθηκε απευθείας.
Η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να συνταχθούν μαζί της τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ώστε το σχέδιο απόφασης του κοινοβουλίου να υιοθετηθεί.
Η νοτιοκορεατική νομοθεσία προβλέπει πως κάθε τέτοια πρόταση πρέπει να τίθεται σε ψηφοφορία 24 ως 72 ώρες αφού υποβληθεί, εξήγησε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο κ. Γιουν, η δημοτικότητα του οποίου είχε ήδη υποχωρήσει στο ναδίρ, μοιάζει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά το φιάσκο της επιβολής στρατιωτικού νόμου που ανακοίνωσε προς γενική κατάπληξη το βράδυ της Τρίτης, προτού πάρει πίσω το μέτρο μερικές ώρες αργότερα, υπό την πίεση της Βουλής και διαδηλωτών.
ΑΘΗΝΑ 984/ΑΠΕ-ΜΠΕ