Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε πλήρως την ρητορική της Μόσχας λέγοντας ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο και ο Ζελένσκι πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έσπευσε να απαντήσει λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως το 58% των Ουκρανών τον εμπιστεύεται.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλει ότι «πολλή παραπληροφόρηση προέρχεται από τη Ρωσία» και καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ «με όλο το σεβασμό που του αποδίδεται ως ηγέτη ενός έθνους που σεβόμαστε πολύ να μην ζει σε αυτή τη φούσκα παραπληροφόρησης».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία και συναντήθηκε ήδη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε, για «τον κύκλο παραπληροφόρησης γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ», ο οποίος, όπως λέει, περιλαμβάνει εκπροσώπους που συνδέονται με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του έχουν ως εξής:
- Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έβγαλαν τη Ρωσία από την παγκόσμια απομόνωση μέσω της διεξαγωγής διμερών συνομιλιών στο Ριάντ.
- Δήλωσε ότι κρίσιμης σημασίας είναι το ποια υποστήριξη μπορεί να παράσχει η Ευρώπη στην Ουκρανία εάν υπάρξει μείωση της αμερικανικής βοήθειας.
- Είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης», καθώς χαρακτήρισε μια σειρά παραπλανητικών δηλώσεων που έκανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπονοώντας ψευδώς ότι δεν υποστηρίζεται από τους Ουκρανούς και ότι εμποδίζει τις επικείμενες εκλογές στη χώρα.
- Απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο συμφωνίας για τα ορυκτά, λέγοντας ότι δεν είναι «έτοιμο», ότι συντάχθηκε σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο και ότι προσφέρει ανεπαρκείς αποζημιώσεις. «Δεν μπορώ να το πουλήσω, δεν μπορώ να πουλήσω το κράτος μας», είπε.
- Απέρριψε κάθε πρόταση για ευρείες παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια ιδέα απορρίπτεται ευρέως από τους Ουκρανούς, και προκάλεσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, που επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο, να πάει να μιλήσει με τους απλούς Ουκρανούς για την υποδοχή των σχολίων του Τραμπ.
- Τάχθηκε επίσης κατά της χρήσης της λέξης «σύγκρουση» για να περιγράψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πρόκειται για μια σκόπιμη προσπάθεια να μαλακώσει η αντίληψη της επίθεσης.
«Δεν μπορώ να πουλήσω την Ουκρανία»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αμφισβήτησε και τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία 500 δισ. δολάρια και αντιτίθεται στην ιδέα της «επιστροφής σε ορυκτά» μέσω μιας συμφωνίας εξερεύνησης ορυκτών πόρων, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι μια σοβαρή συζήτηση».
Αλλά λέει ότι είναι έτοιμος να εργαστεί «σε ένα σοβαρό έγγραφο», εάν αυτό περιέχει «εγγυήσεις ασφαλείας». «Εντάξει, ας κάνουμε μια συμφωνία. Ας το μοιραστούμε [αυτό], ανάλογα με την επένδυση … αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας», λέει.
Είπε ότι είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει την πρόταση των ΗΠΑ, αν και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις μας». «Αυτό το έγγραφο δεν είναι έτοιμο. Είναι έξω από τις αρμοδιότητές μου, έξω από το σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας, κάτι [για τη δικαιοδοσία που είναι] υπό το δίκαιο της Νέας Υόρκης», είπε.
»Κοιτάξτε, όλοι θέλουμε μια νίκη, και θέλουμε να κερδίσει ο Τραμπ, και θέλουμε να κερδίσει η Ουκρανία, όλοι μας να πετύχουμε. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαφές εδώ. Ας βάλουμε κάτω τα ποσοστά. Αυτή ήταν λοιπόν η πρότασή μου. Αλλά προστατεύω την Ουκρανία. Δεν μπορώ να την ξεπουλήσω. Δεν μπορώ να πουλήσω το κράτος μας», είπε.
Οι δηλώσεις Τραμπ που ξεσήκωσαν αντιδράσεις
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας εχθές σε δημοσιογράφους στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα επέκρινε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι είναι «απογοητευμένος» που ο Ουκρανός ηγέτης παραπονέθηκε ότι έμεινε εκτός των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Τραμπ φάνηκε επίσης να κατηγορεί το Κίεβο για την εισβολή της Μόσχας υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε «κάνει μια συμφωνία» για να αποτρέψει τον πόλεμο.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος, ακούω ότι είναι αναστατωμένοι που δεν έχουν θέση [στις συνομιλίες]», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους , όταν ρωτήθηκε για την ουκρανική αντίδραση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ένας «μισοψημένος» διαπραγματευτής θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μια διευθέτηση πριν από χρόνια «χωρίς την απώλεια πολλών εδαφών».
«Σήμερα άκουσα, «α, καλά, δεν μας κάλεσαν». Λοιπόν, είστε εκεί εδώ και τρία χρόνια … Δεν έπρεπε ποτέ να το είχατε ξεκινήσει. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», είπε.
Μιλώντας στη Φλόριντα το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ αύξησε την πίεση στον Ζελένσκι για τη διεξαγωγή εκλογών – απηχώντας ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα, καθώς η Ουάσινγκτον αναθεωρεί τη στάση της έναντι της Ρωσίας, σε μια αλλαγή που έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Ζελένσκι είχε επικρίνει νωρίτερα την Τρίτη τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον αποκλεισμό του Κιέβου, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να είναι «δίκαιες» και να περιλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανέβαλε το δικό του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.
Οι συνομιλίες «διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για την Ουκρανία – για την Ουκρανία και πάλι – και χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε. Τα σχόλια του Ουκρανού προέδρου φάνηκε να εξοργίζουν τον Τραμπ, ο οποίος προχώρησε σε σειρά επιθέσεων κατά του Ζελένσκι, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής του Φεβρουαρίου του 2022.
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας να αναγκάσει τον Ζελένσκι να διεξάγει νέες εκλογές ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, ο Τραμπ είπε: «Θέλουν μια θέση στο τραπέζι, αλλά θα μπορούσατε να πείτε … δεν θα είχε λόγο ο λαός της Ουκρανίας;Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε εκλογές.
«Αυτη η άποψη δεν είναι κάτι ρωσικό, αυτό είναι κάτι που προέρχεται από εμένα, από άλλες χώρες….Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης στην Ουκρανία – εννοώ, δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει πέσει στο 4% της δημοτικότητας – και όπου μια χώρα έχει τιναχτεί στον αέρα. Οι περισσότερες πόλεις είναι διαλυμένες. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει. Μοιάζει με ένα τεράστιο εργοτάξιο κατεδάφισης».
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD που προβλήθηκε την Τρίτη, ο Ζελένσκι υπερασπίστηκε τη δημοτικότητά του, λέγοντας: «Είμαι πρόεδρος της Ουκρανίας επειδή το 73% των πολιτών με ψήφισε. Και σήμερα είμαι πρόεδρος επειδή η πλειοψηφία στη χώρα μου με υποστηρίζει.Είμαι πατριώτης, όπως και οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τη χώρα μας.
«Φυσικά η Ρωσία θέλει να με ξεφορτωθεί. Ίσως όχι πια σωματικά, όπως έκαναν στην αρχή του πολέμου, αλλά πολιτικά.Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, καθώς είμαι ένα πολύ άβολο πρόσωπο, άβολο για τον Πούτιν».
Ο Ζελένσκι εξελέγη το 2019 για πενταετή θητεία, αλλά παρέμεινε στο αξίωμα καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο.
Ο Σον Σάβετ, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου υπό τον τότε πρόεδρο ΤζοΜπάιντεν, δήλωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ακούγεται σαν ο Τραμπ να έχαψε την προπαγάνδα του Πούτιν.
«Μια υπενθύμιση που κανείς δεν πρέπει να χρειάζεται:Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο εισβάλλοντας απρόκλητα στην Ουκρανία και οι δυνάμεις του έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου εναντίον του ουκρανικού λαού.Η Ρωσία είναι η υπεύθυνη για τη συνέχιση αυτού του πολέμου».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται όλο και περισσότερο ότι ο Τραμπ κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στη Ρωσία στην προσπάθειά του να επιτύχει τη συμφωνία για την Ουκρανία, την οποία υποσχέθηκε να σφραγίσει ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.Αλλά ο Τραμπ επέμεινε ότι ο μόνος του στόχος είναι η «ειρήνη» για να τερματιστεί ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πολύ πιο σίγουρος» για μια συμφωνία μετά τις συνομιλίες, προσθέτοντας: «Ήταν πολύ καλές. Η Ρωσία θέλει να κάνει κάτι. Θέλουν να σταματήσουν την άγρια βαρβαρότητα. Νομίζω ότι έχω τη δύναμη να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε .
Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι είναι «υπέρ» των Ευρωπαίων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, εάν μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. «Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, αυτό είναι υπέροχο, είμαι υπέρ», είπε.
«Ξέρω ότι η Γαλλία ήταν πρόθυμη να το κάνει αυτό και σκέφτηκα ότι ήταν μια όμορφη χειρονομία», πρόσθεσε ο Τραμπ, λέγοντας ότι η Βρετανία είχε κάνει μια παρόμοια προσφορά. Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να συνεισφέρουν «επειδή, ξέρετε, είμαστε πολύ μακριά», είπε.
Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο Τραμπ εξέπληξε τον κόσμο όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες και να ταξιδέψουν για να συναντηθούν στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη συνέχεια ότι θα πραγματοποιήσουν μια πρώτη συνάντηση, πιθανότατα επίσης στη Σαουδική Αραβία. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία, όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα, ο Τραμπ είπε «πιθανότατα».
Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προέτρεψαν τις ΗΠΑ να μην πάρουν το μέρος της Μόσχας. Η Κάγια Κάλλας , ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, έγραψε στο Twitter:«Μαζί με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, μίλησα με [τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο] μετά τις συνομιλίες του στο Ριάντ. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να μας διχάσει. Ας μην πέσουμε στις παγίδες τους. Συνεργαζόμενοι με τις ΗΠΑ, μπορούμε να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη – με τους όρους της Ουκρανίας».
Πηγή: Αθήνα984