Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι με θέμα «Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του μετα- ανθρώπινου», που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ξεκινούν την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, στις 17.30, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.). Θα συνεχιστούν και το Σάββατο 22 Ιουνίου και η εκδήλωση θα κλείσει με στρογγυλή τράπεζα.
«Έχοντας ως βάση ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου κόσμου, την έδρα του Μαντείου του Απόλλωνα, τους Δελφούς, οι Δελφικοί Διάλογοι έχουν σκοπό να συμβάλουν στη διερεύνηση, την, κατά το δυνατόν, διάγνωση και διαύγαση σημαντικών θεμάτων τα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα στο άμεσο, διαφαινόμενο και, στο μέτρο του δυνατού, προβλέψιμο μέλλον», σημείωσε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, μην παραλείποντας να αναφέρει ότι έως τώρα τους Δελφικούς Διαλόγους έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά περίπου 90.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, μια πρωτοφανής επιτυχία».
Και συνέχισε: «Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζονται στην ευρύτερη θεματική της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες στους Δελφικούς Διαλόγους είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι – κάποιοι δε απ’ αυτούς ανήκουν στους πιο επιδραστικούς διανοητές διεθνώς στο χώρο του στοχασμού περί τεχνολογίας. Όλοι τους είναι πρωτοπόροι στο χώρο της διερεύνησης του μετα-ανθρώπινου που, ως έννοια και ως αντικείμενο φιλοσοφικής, κριτικής σκέψης, στοχασμού αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Και κατέληξε: «Η δραματική τεχνολογική εξέλιξη που συντελείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς μεταβάλλει την ίδια την υπόσταση, την οντολογία του ανθρώπου, το τι σημαίνει άνθρωπος».
Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Γκόφας ανέφερε: «Το όραμα του ιδρυτή του Κέντρου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν διττό. Να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό κέντρο και να δημιουργηθούν στο, 100 στρεμμάτων, κτήμα των Δελφών, περίπτερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ούτως ώστε μια βόλτα στο Κέντρο Δελφών να συνιστά έναν περίπατο στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε, εν’ όψει του 2027 που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου, πώς θα μπορέσουμε να αναβιώσουμε αυτό το κομμάτι του οράματός του που, μεταξύ άλλων, θα συνιστά το Κέντρο επισκέψιμο σε καθημερινή βάση». Ο κ. Γκόφας αναφέρθηκε και στην έκθεση «Pablo Picasso. Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας» που φιλοξενείται στους Δελφούς υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες, αν όχι η πιο επιτυχημένη με όρους επισκεψιμότητας, έκθεση του Ε.Π.Κε.Δ: «Περισσότερα από 1.500 παιδιά σχολείων έχουν επισκεφθεί την έκθεση το τελευταίο δεκαήμερο».
«Μέσα από αυτή την έκθεση θέλησα να αναδειχτούν οι δυο πολύ δυνατές εκφράσεις της τέχνης του Πικάσο, η χαρακτική και η κεραμική», είπε στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς. «Ο Πικάσο είναι ένας καλλιτέχνης πληθωρικός, χαλκέντερος. Έχουν καταλογογραφηθεί 16.000 δημιουργίες του, ζωγραφικά έργα και σχέδια. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και τώρα δεν μπορεί κανείς να δώσει τον ακριβή αριθμό των έργων του. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με πανανθρώπινα μηνύματα που μιλά για την Τέχνη και τη Δημοκρατία».
«Θα διαβάσουμε ένα βιβλίο για τον Πικάσο, το οποίο, ακόμα κι αν δεν είσαι θαυμαστής όλων των περιόδων του έργου του, μπορεί να σε κάνει να τον αγαπήσεις. Ένα πάρα πολύ αξιόλογο βιβλίο που εξηγεί για ποιο λόγο και πώς έφτασε στην αφαίρεση και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλάει ο ίδιος», δήλωσε αμέσως μετά η Κάρμεν Ρουγγέρη που αφηγείται ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου στο πλαίσιο των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (26/5/24, Δελφοί).
ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι προεκτείνουν την θεματική των Πρώτων και εστιάζονται στην μετάβαση των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή. Σημαντικά ερωτήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
1) Πώς η μετάβαση αυτή θα επαναπροσδιορίσει βασικές δομές και λειτουργίες της δημοκρατίας και την σχέση των πολιτών με κέντρα λήψης αποφάσεων;
2) Ποιοι είναι οι σχετικοί πιθανοί κίνδυνοι πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ομογενοποίησης και ποδηγέτησης της ετερότητας;
3) Πώς διαμορφώνεται η διαλεκτική εντόπιων πολιτισμικών παραδόσεων και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης;
4) Με ποιους τρόπους οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να διασφαλισθούν εν όψει των δραματικά εξελισσόμενων και ευρέως εφαρμοζόμενων τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου των πολιτών και των επιλογών τους;
5) Πώς ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά μπορούν να επηρεάσουν την ‘ψηφιακή ηθική’ («digitalethics») και το αντίστροφο;
6) Μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. «deepfakes») θα επιφέρουν σε μέχρι τώρα εδραιωμένες οντολογικές και επιστημολογικές κατηγορίες»;
Ο κύριος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, δήλωσε σχετικά:
«Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αυτόν τον σπουδαίο οργανισμό που αποτελεί φάρο του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα έναν παγκόσμιας εμβέλειας πυρήνα σκέψης και προώθησης του διαλόγου. Η υποστήριξή μας έδωσε τη δυνατότητα στην άξια ομάδα του Κέντρου να υπηρετήσει απρόσκοπτα την αποστολή της και να διοργανώσει μια σειρά από δράσεις διεθνούς ακτινοβολίας, που προσφέρουν στην πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να αποτελούμε καταλύτη για θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, τόσο μέσα από τα ασφαλιστικά μας προϊόντα, όσο και μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματα. Ως ένας μεγάλος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, θεωρούμε καθήκον μας να επιστρέφουμε στο κοινωνικό μας σύνολο μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Με μεγάλο κομμάτι της αξίας αυτής να επενδύεται στον πολιτισμό. Και επί τούτου χρησιμοποιώ τον όρο “επένδυση”, καθώς αν, ως άτομα, οργανισμοί και κοινωνίες αφιερώσουμε χρόνο, κόπο και πόρους στον πολιτισμό, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Με μεγάλη μας χαρά στεκόμαστε για δεύτερη συνεχή χρονιά δίπλα στο έργο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με τη βεβαιότητα πως η υποστήριξή μας στις δράσεις του θα δώσει σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη δημιουργική σκέψη».
ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2024
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
Ομιλητές και Θέματα
Rosi Braidotti, Distinguished University Professor Emerita, Utrecht University
Τίτλος ανακοίνωσης: Posthuman Convergence and Affirmative Ethics
(Μετα-ανθρώπινη σύγκλιση και καταφατική ηθική)
Melani Cammett, Clarence Dillon Professor of International Affairs, Department of Government; Director, The Weatherhead Center for International Affairs, Harvard University
Τίτλος ανακοίνωσης:The Promises and Pitfalls of AI for Divided Societies
(Οι προοπτικές και οι παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης για την πολυπολιτισμικότητα)
Martin Crowley, Professor of Modern French Thought and Culture, University of Cambridge
Τίτλος ανακοίνωσης: Political Agency in the Age of the Posthuman
(Η πολιτική δράση στην μετα-ανθρώπινη εποχή)
Luciano Floridi, Founding Director, Digital Ethics Center, Yale University
Τίτλος ανακοίνωσης: AI for and against Democracy
(Η τεχνητή νοημοσύνη υπέρ και κατά της δημοκρατίας)
Kate Hayles, Distinguished Research Professor, University of California, Los Angeles
Τίτλος ανακοίνωσης: Are AIs a Threat to Democracy?
(Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η Τεχνητή Νοημοσύνη;)
Patrice Maniglier, Αssociate Professor, Université Paris Nanterre
Τίτλος ανακοίνωσης: Citizens of the Earth: Rethinking Cosmopolitanism in a Planetary Age
(Πολίτες του πλανήτη Γη: Επανεξετάζοντας τον κοσμοπολιτισμό σε μια πλανητική εποχή)
Panagiotis Roilos, George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature, Harvard University; President of the European Cultural Delphi Centre
Τίτλος ανακοίνωσης: «Neomedieval Metacapitalism» and Mechanisms of Anti-Democratic Homogenization
(«Νεομεσαιωνικός Μετακαπιταλισμός» και μηχανισμοί αντιδημοκρατικής ομογενοποίησης)
Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας.