Ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 των κατοίκων του πλανήτη δεν κοιμούνται επαρκώς κάθε βράδυ κι έτσι δεν προσφέρουν στο σώμα τους τη δυνατότητα να κάνει reset. Αυτό έχει συνέπειες στη συνολική τους υγεία.
Για να βοηθήσουν την κατάσταση, 15 εκ των κορυφαίων ειδικών επί του ύπνου στις ΗΠΑ συνεργάστηκαν επί ένα χρόνο για να ανακαλύψουν το μίνιμουμ των ωρών που πρέπει να κοιμόμαστε για να είμαστε καλά -στο σώμα και το μυαλό.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου και η Εταιρεία Έρευνας Ύπνου συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας, σε σύσταση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του SLEEP.
Ο Δρ Nathaniel F. Watson, νέος πρόεδρος του AASM και συντονιστής του Consensus Panel δήλωσε ότι «ο ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία, μαζί με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Διαπιστώσαμε πως ο ύπνος έξι ή λιγότερων ωρών τη νύχτα είναι ανεπαρκής για τη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας στους ενήλικες. Συμφώνησε ότι επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα συνιστώνται για όλους τους υγιείς ενήλικες».
Το Consensus Panel δεν έθεσε ανώτατο όριο στη συνιστάμενη διάρκεια ύπνου, συμφωνώντας ότι ο ύπνος περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση μπορεί να είναι κατάλληλος για νεαρούς ενήλικες, άτομα που αναρρώνουν από χρέη ύπνου και άτομα με ασθένειες.
Μελέτες έχουν δείξει πως αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται το σώμα μας για να περάσει από πλήρεις κύκλους ύπνου, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωματική και την πνευματική αποκατάσταση.
Οτιδήποτε μεταξύ 5 και 7 ωρών, μια με δυο φορές την εβδομάδα, είναι ΟΚ, ενώ λιγότερες από 5 ώρες για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έχουν σοβαρές συνέπειες στο σώμα, τη ψυχική υγεία και την καθημερινότητα μας.
Ο κανόνας έχει δυο εξαιρέσεις:
α) οι ηλικιωμένοι που παράγουν λιγότερη ορμόνη που προάγει τον ύπνο (μελατονίνη) και τείνουν να έχουν περισσότερες παθήσεις που τον επηρεάζουν, γενικά. Όσοι στα 40 κοιμούνταν 8 ώρες, στα 70 λειτουργούν μια χαρά και με 6.5 ώρες.
β) οι έχοντες (1 στους 25.000) σπάνια γενετική μετάλλαξη που τους επιτρέπει να είναι μια χαρά με λιγότερες από 6.5 ώρες ύπνου τη νύχτα.
Διευκρινίζεται ότι με λιγότερες από 7 ώρες ύπνου το βράδυ θα επιβιώσουμε, αλλά δεν θα είμαστε και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την ημέρα αν δεν πιάνουμε συχνά το όριο αυτό. Αν δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει για περισσότερα από δυο βράδια την εβδομάδα, αποκτάμε κακή διάθεση, έχουμε ελλιπή συγκέντρωση και προσοχή (άρα γινόμαστε επικίνδυνοι όταν οδηγούμε) και μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες.
Επιπροσθέτως, η βραχυπρόθεσμη απώλεια ύπνου οδηγεί και στο να αναζητούμε διαρκώς τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα παράγει επιπλέον ορμόνη του στρες (βλ. κορτιζόλη).
Η χρόνια στέρηση ύπνου για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και υψηλή αρτηριακή πίεση,
πηγή: news247.gr