Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές φέτος, θα πρέπει να βάλουν τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού το κόστος είναι δυσβάστακτο και σε σχέση με πέρυσι σε κάθε τομέα (διαμονή, εστίαση, ακτοπλοϊκά εισιτήρια κτλ.) οι τιμές είναι αυξημένες κατά περίπτωση από 10% έως 20%.
Αυτό ανέφερε ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (Νέου ΙΝΚΑ), Παναγιώτης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες φέτος δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές ή η απόδρασή τους δεν θα ξεπεράσει τις 2-3 μέρες.
«Είναι ξεκάθαρο και από τις πολλές καταγγελίες που έχουμε, ότι φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις διακοπές τους και όπως φαίνεται, τουλάχιστον οι μισοί δεν θα φύγουν καθόλου από τις πόλεις ή οι συνολικές διακοπές δεν θα ξεπεράσουν τις 2-3 μέρες. Αυτό συμβαίνει, διότι, δυστυχώς, έχει ξεφύγει το κόστος σε όλους τους τομείς. Αυτοί που θα κάνουν διακοπές και θα μπορέσουν να πάνε σε κάποιο νησί, θα είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις. Οι οικογενειάρχες είναι πολύ μαζεμένοι και οι περισσότεροι από αυτούς που θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές, θα μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και να έχουν μέσα σε αυτό τρόφιμα ακόμα και νερό, για να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα. Αυτήν την εικόνα, την οποία βλέπαμε παλαιότερα κυρίως σε Βαλκάνιους τουρίστες, πλέον αποτελεί τάση και μεταξύ των Ελλήνων, η οποία αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην εστίαση
Κατά τον εκπρόσωπο του Νέου ΙΝΚΑ, η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος καταγράφεται στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μπιτς – μπαρ κτλ.). Η αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρυσι ξεκινάει από το 10% και κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 20%.
Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και σε όχι ιδιαίτερα προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς σε μπιτς – μπαρ η ενοικίαση ομπρέλας με ένα σετ ξαπλώστρες να κοστίζει ακόμα και πάνω από 60 ευρώ, ενώ σε ένα μέσο ουζερί και για μία μέση παραγγελία, χωρίς ακριβά προϊόντα, ένα ζευγάρι να πρέπει να δώσει ακόμα και 100 ευρώ!
«Είναι γεγονός ότι κυρίως στους χώρους της εστίασης και της διασκέδασης στις τουριστικές περιοχές οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές, στις οποίες πολύ δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι Έλληνες καταναλωτές. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν ενταθεί, οι επιχειρηματίες και πολύ σωστά δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από τα έσοδά τους και προχώρησαν σε αύξηση των τιμών. Επίσης, επειδή δεν μπορούν να βρουν εποχικούς εργαζόμενους, αναγκάζονται να δώσουν πιο υψηλούς μισθούς, με αποτέλεσμανα μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές. Παράλληλα, επειδή ο καιρός δεν βοήθησε φέτος τον Μάιο, πολλές επιχειρήσεις άνοιξαν αργότερα από άλλες χρονιές και αυξάνουν τις τιμές, για να ισοφαρίσουν τη χασούρα από τις ημέρες που δεν λειτούργησαν. Σε ό,τι αφορά τα beach bar, η αύξηση στο κόστος σε σχέση με πέρυσι είναι λίγο μικρότερη αλλά όχι αμελητέα και κυμαίνεται γύρω στο 10%», λέει ο κ. Γεωργιάδης.
Κόστος διαμονής – ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Κατά τον ίδιο, αυξημένο κατά 10%-15% κατά μέσο όρο είναι σε σχέση με πέρυσι και το κόστος διαμονής σε τουριστικά καταλύματα. Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στα απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ σε μικρότερες αυξήσεις προχώρησαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
«Πλέον ακόμα και σε ένα μέσο τουριστικό προορισμό, δύσκολα θα βρεις απλό αλλά σε καλή κατάσταση ενοικιαζόμενο δίκλινο δωμάτιο με λιγότερα από 80 έως 100 τη βραδιά, τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Αυξημένο κατά περίπου 5%-10% είναι και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και θα ήταν ακόμα υψηλότερο, αν δεν εφαρμοζόταν για φέτος η μείωση του κόστους των λιμενικών τελών. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πιο ακριβά, διότι οι εταιρείες αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετακύλησαν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.
«Μας αφήνει άναυδους η ακρίβεια»
Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι εκδρομείς σε τουριστικούς προορισμούς, από τις τιμές που τους ζητούνται για ενοικίαση τουριστικού καταλύματος ή όταν τους έρχεται ο λογαριασμός σε ένα κατάστημα εστίασης. Όπως λένε χαρακτηριστικά, μία απόδραση με δύο διανυκτερεύσεις φτάνει να κοστίζει σχεδόν όσο ένας μηνιαίος μισθός.
πηγή: ethnos.gr