Η θεατρική ατζέντα του φετινού καλοκαιριού περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές προσεγγίσεις, ελληνικά έργα, κωμωδίες, εκπλήξεις και αγαπημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών σε περιοδεία και λίγο μπαλέτο.
Το κείμενο είναι από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
Εννιά είναι οι νέες παραγωγές που θα περιοδεύσουν στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ξεκινάμε με τον “Ηρακλή Μαινόμενο” που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ως Ηρακλή κι έναν εξαιρετικό θίασο με τους Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, μεταξύ άλλων, καθώς και τον μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής. Η ολιγοπαιγμένη σκοτεινή τραγωδία του Ευριπίδη επικεντρώνεται στον Ηρακλή και στην υπαρξιακή αγωνία στην οποία βυθίζεται όταν σκοτώνει την οικογένειά του, αφού τον έχει καταλάβει η μανία της Λύσσας (από 5/7).
Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τη διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά “Οκτώ γυναίκες” με μια γυναικεία dream team αποτελούμενη από τις Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου και Μαρίζα Τσάρη. Ο Χρήστος Σουγάρης υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου όπου οκτώ γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα φόνο και καλά κρυμμένα μυστικά σε μια απομονωμένη έπαυλη (από 5/7). Σε πιο ανάλαφρο κλίμα, οι Αιμίλιος Χειλάκης και Μανώλης Δούνιας παρουσιάζουν τη μολιερική κωμωδία “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” με τον πρώτο στον επώνυμο ρόλο πλάι σε ένα δυνατό καστ: Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης κ.ά. Με οδηγό το επαναστατικό πνεύμα του, ο κορυφαίος Γάλλος δραματουργός σατιρίζει τους τσαρλατάνους που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα στην κωμωδία με πρωταγωνιστή τον αρρωστοφοβικό αριστοκράτη Αργκάν, που είναι πεπεισμένος ότι η υγεία του έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ίσως το πιο αγαπημένο αστείο ρομάντζο όλων των εποχών, τον “Δον Κιχώτη” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος σε θεατρική μεταφορά του Άκη Δήμου. Το ρόλο του αιθεροβάμονα ιππότη αναλαμβάνει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο του πιστού του συντρόφου Σάντσο Πάντσα, τη Νάντια Κοντογεώργη σε εκείνον της Δουλτσινέας και τους Παρθένα Χοροζίδου, Γιώργο Χατζή, Ελευθερία Κοντογεώργη, Γιάννη Βαρβαρέσο κ.ά. (από 5/7).
Ένα ακόμη σπουδαίο λογοτεχνικό έργο βρίσκει το δρόμο του για τη σκηνή, το “Ο γέρος και η θάλασσα” που χάρισε στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ το βραβείο Πούλιτζερ αλλά και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί στη θεατρική διασκευή που υπογράφει και σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνσκι με τίτλο “Η Θάλασσα και ο Γέρος”, στο ρόλο του Σαντιάγο, ενός ψαρά που αναμετριέται με το απέραντο του ωκεανού, μιλώντας για τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση. Ο Βασίλης Μηλιώνης ερμηνεύει τον αφοσιωμένο μαθητευόμενό του, ενώ σε αυτή την εκδοχή θα δούμε και τη φιγούρα της Θάλασσας από τη χορεύτρια Φαίδρα Σούτου, με τη φωνή της Έβελυν Ασουάντ (από 25/6). Τον εξίσου εμβληματικό “Άμλετ” συναντά ξανά ο Θέμης Μουμουλίδης με τον Αναστάση Ροϊλό στο ρόλο του πρίγκιπα της Δανίας αυτή τη φορά, σε μια παράσταση που γεννιέται μέσα από μια θεατρική μηχανή. Συμπρωταγωνιστούν οι Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Συριόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Θανάσης Δόβρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου κ.ά. (από 1/7).
Ακολουθούν τέσσερις κωμωδίες σε περιοδεία αλλά και δύο σε σταθερά στέκια. Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί την “Σπασμένη στάμνα” του Χάινριχ Φον Κλάιστ. Τη σπαρταριστή κωμωδία του 1806 με τις συνεχείς παρεξηγήσεις και ανατροπές που σατιρίζει τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, με κεντρικό ήρωα τον δικαστή Αδάμ. Μαζί με τον σκηνοθέτη ανεβαίνουν επί σκηνής οι Τζόυς Ευείδη, Αργύρης Αγγέλου, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γιώργος Στριφτάρης κ.ά. (από 28/6). Το δίδυμο Αλέξανδρος Ρήγας και Αντώνης Κρόμπας πρωταγωνιστεί, σε σκηνοθεσία του πρώτου, στην πιο διάσημη παρτίδα “Τάβλι” του νεοελληνικού θεάτρου, το ομώνυμο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη που επικεντρώνεται στα όνειρα του νεοέλληνα για μεγάλη ζωή, προδίδοντας μια βαθιά αντίληψη της ελληνικής νοοτροπίας (από 13/6).
Με το “Σκοτσέζικο ντους” της Χρύσας Σπηλιώτη θα περιοδεύσει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Πλασκοβίτη. Την ξεκαρδιστική κοινωνική σάτιρα του 2000 που διαδραματίζεται με φόντο την προετοιμασίας μιας παράστασης της αριστοφανικής “Λυσιστράτης” από έναν σκανδαλώδη θίασο. Παίζουν οι Χρήστος Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής κ.ά. Το ίδιο έργο βέβαια παρουσιάζει σε καλοκαιρινή περιοδεία και το Θέατρο Πρόβα μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων τον χειμώνα, με τον Σωτήρη Τσόγκα σε ρόλο σκηνοθέτη αλλά και συμπρωταγωνιστή στο πλευρό των Μαίρης Ραζή, Κώστα Δαρλάση, Αντώνη Ζιώγα, Κατερίνας Ζαχαριουδάκη και Αιμιλίας Γιακουμοπούλου (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα).
Το καλοκαίρι του 2024 θα δούμε τη νέα επιθεώρηση του Σταμάτη Φασουλή “Τότε, τώρα, πάντα”, σε κείμενα δικά του και των Θοδωρή Αθερίδη, Μανίνας Ζουμπουλάκη, Βαγγέλη Νάση και Πέπης Ραγκούση στο Θέατρο Άλσος. Τον χώρο που, τα τελευταία χρόνια και μετά την πλήρη ανανέωσή του, έχει συνδεθεί ξανά με αυτό το είδος, συνεχίζοντας την παράδοση. Μια επιθεώρηση “εναντίον όλων και υπέρ των πάντων” σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού με εκλεκτούς συντελεστές. Τον πολυμελή θίασο απαρτίζουν οι Σταμάτης Φασουλής, Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καστάνη, Κώστας Κόκλας, Αντώνης Λουδάρος, Δήμητρα Ματσούκα, Ματίνα Νικολάου, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Τραϊάνα Ανανία κ.ά., και σε guest εμφάνιση η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου (σε δικό του κείμενο).
Στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, από την άλλη, ανεβαίνει η απολαυστική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου “Ο παππούς έχει πίεση” σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη. Η ξεκαρδιστική κωμωδία για μια θεότρελη ελληνική οικογένεια επιστρέφει για τρίτη φορά στη σκηνή με τον Τάσο Χαλκιά στον ομώνυμο ρόλο και τους Κρατερό Κατσούλη, Μαριλού Κατσαφάδου, Δήμητρα Στογιάννη, Ηρώ Πεκτέση και Άρη Αντωνόπουλο (από 4/7). Παράλληλα, θα δούμε τον Τάσο Χαλκιά και τη Δήμητρα Στογιάννη στη “Βότκα μολότοφ” της Ελένης Ράντου, μια διασκευή του Νιλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Άντον Τσέχοφ, σε περιοδεία με ανανεωμένο θίασο: Ιωάννης Απέργης, Βίβιαν Κοντομάρη, Πάνος Σταθακόπουλος, Χάρης Χιώτης κ.ά. (13/6 Κατράκειο, 20/6 Βεάκειο, 29/6 Κηποθέατρο Παπάγου). Μια ιδιαίτερη χρονιά είναι η φετινή και για τον Μάρκο Σεφερλή που γιορτάζει “20 χρόνια Δελφινάριο”, γέλιο και σάτιρα σε μια επετειακή παράσταση αφιερωμένη στην πορεία του.
Εκτός από το “Σκοτσέζικο ντους” του Θεάτρου Πρόβα και τη “Βότκα μολότοφ”, εννέα ακόμη παραστάσεις που επαναλαμβάνονται συνεχίζουν σε open air θεατρικούς χώρους. Τη sold out πορεία του συνεχίζει μέχρι τις 11 Ιουνίου ο “Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” μέσα από τη σπιντάτη, μουσική σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα πάνω στο τολμηρό, πολιτικό, βλάσφημο και διασκεδαστικό έργο του νομπελίστα Ντάριο Φο με τον Πάνο Βλάχο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ίδιο και το “Μια άλλη Θήβα” του Σέρχιο Μπλάνκο με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, όπου ένας συγγραφέας επισκέπτεται έναν νεαρό πατροκτόνο στη φυλακή με στόχο να γράψει ένα θεατρικό που θα ερμηνεύσουν από κοινού. Στους δύο ρόλους ξεχώρισαν οι Θάνος Λέκκας και Δημήτρης Καπουράνης, αντίστοιχα, με τον δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει και το θεατρικό βραβείο “Χορν” για την ερμηνεία του.
Ο Μιχάλης Σαράντης γίνεται ξανά ο ιδανικός “Αίας” σε έναν υποκριτικό άθλο όπου υποδύεται όλους τους ρόλους της τραγωδίας του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη και με τη σύμπραξη του ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά επί σκηνής. Οι Κάτια Δανδουλάκη, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Γεροντιδάκης και Πάνος Σταθακόπουλος συνεχίζουν με τη διασκευή του νουάρ μυστηρίου του Ρομπέρ Τομά “Το διπλό παιχνίδι”, “Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου”, με την υπογραφή των Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα στη σκηνοθεσία και με νέα προσθήκη στο θίασο την Πηνελόπη Αναστασοπούλου (από 28/6). Οι “Τέλειοι ξένοι” του Πάολο Τζενοβέζε, τους οποίους συν-σκηνοθετούν οι Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος, περιοδεύουν ανανεωμένοι με τους Πέτρο Λαγούτη, Γιώργο Χρανιώτη, Χρήστο Σαπουντζή, Κώστα Κάππα, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ κ.ά. Η γνωστή από τον κινηματογράφο ιστορία επτά φίλων που εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικό παιχνίδι με φόντο ένα δείπνο, ξεκινά και πάλι από 29/6, σε διασκευή της Ελεονώρας Μελέτη.
Οι ηλεκτρισμένοι “Παίχτες” του Γιώργου Κουτλή -με σύμμαχο τη μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη- περιοδεύουν για ακόμη ένα καλοκαίρι. Η talk of the town εκδοχή της χαρτοπαικτικής κομπίνας του Νικολάι Γκόγκολ με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest τον Θανάση Δήμου, συνεχίζεται από 8/7. “Μπαμπάδες με ρούμι” κερνάει ο ανανεωμένος θίασος της μαύρης κωμωδίας των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα –Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκη Λάμη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ-, στήνοντας ένα γλυκό σχέδιο αλληλοεξόντωσης και σε περιοδεία (από 30/6).
Μια one off “Μαύρη σαμπούκα” μας περιμένει στο Θέατρο Άλσος στις 2/7, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τόλη Παπαδημητρίου, που μαζί με τον Αντώνη Στάμο ζουν την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους σε ένα έργο για τη φιλία, το λάθος timing και τα μεγάλα σουξέ. Το “Σεσουάρ για δολοφόνους” των Μπρους Τζόρνταν και Μέριλιν Έιμπραμς, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, συνεχίζει ακάθεκτο και σε καλοκαιρινό mood με τους Άνδρη Θεοδότου, Αρετή Πασχάλη, Ιωάννη Απέργη κ.ά. (Κηποθέατρο Παπάγου, 10/7). Το μιούζικαλ τσέπης της Ζέτης Φίτσιου σε μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, “Μίξερ”, βγαίνει στα ανοιχτά θέατρα με τη “5 Minute Mom” Έλενα Χαραλαμπούδη και τον Αλέξανδρο Σιάτρα, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.
Τέλος, όσον αφορά πιο “off broadway” χώρους, η παράσταση της Όλιας Λαζαρίδου, σε κείμενο Σαμσών Ρακά, “Θεόφιλος sold”, επιστρέφει αυτή τη φορά στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα, για να αφηγηθεί την ιστορία του αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (από 5/7). Για έκτη χρονιά το “Lemon”, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη, με τους Μελαχρινό Βελέντζα και Γιώργο Δρίβα, ταξιδεύει με την ιστορία του Αλεσάντρο Μπαρίκο “Χιλιαεννιακόσια”, με ήρωα έναν πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό (Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας 20/7, Βράχων 26/9).
Και ο χορός βέβαια δεν λείπει από το καλοκαιρινό πρόγραμμα. Από 14-16/6 το Royal Ballet Theater της Πράγας παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής την “Ωραία κοιμωμένη”. Ένα έργο που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου καθώς υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τσαϊκόφσκι. Στην παράσταση που ζωντανεύει την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά συμμετέχουν σολίστ από το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου, το Βαυαρικό Μπαλέτο του Μονάχου και το Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας.
Στις 11, 12 και 14 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για ακόμα μια φορά την “Κάρμεν” σε χορογραφία του σπουδαίου Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ. Η χορογραφία που δημιουργήθηκε για το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας επιστρέφει στην Αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή. Μια διαφορετική ανάγνωση της διάσημης ιστορίας του Μπιζέ με πρωταγωνίστρια την ηρωίδα που θεωρείται το σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, η οποία εστιάζει στο θέμα της βίας μέσα από μια πιο αθώα ματιά.
Ακολουθούν δύο παραστάσεις της “Λίμνης των κύκνων”. Στις 25/6 το Royal Classical Ballet της Ουκρανίας έρχεται στο Θέατρο Βράχων με το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών από τον Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, σε σύλληψη της Rimma Wachsmann, βασισμένο στην χορογραφία των Λεβ Ιβάνοφ και Μαριούς Πετιπά. Στις 22/7 την συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού το Romae Capital Ballet από τη Ιταλία με πρωταγωνιστές δύο μεγάλα ονόματα του χορού, τους Πρώτους Χορευτές του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Iana Salenko και Dinu Tamazlacaru.
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ