Έντεκα νέες ταινίες και μάλιστα κυρίως φεστιβαλικές, έρχονται αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Η Ορχήστρα του Αδερφού μου
(“En Fanfare”) Δραματική κομεντί, γαλλικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Εμανουέλ Κουρκόλ, με τους Μπενζαμέν Λαβέρν, Πιέρ Λοτέν, Σάρα Σουκό, Ζακ Μποναφέ κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Τιμπό είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος διευθυντής ορχήστρας. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα υγείας, ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος και έχει έναν μικρότερο αδερφό στην επαρχία, τον Τζίμι , ο οποίος παίζει τρομπόνι στην τοπική φιλαρμονική ορχήστρα που αποτελεί το καμάρι μιας φτωχής εργατικής κοινότητας.
Η Ταξιδιώτισσα
(“A Traveler’s Needs”) Κομεντί, νοτιοκορεάτικης παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Χονγκ Σανγκ-Σου, με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Λι Χιε-Γιέονγκ, Κουόν Χε-Χίο, Τζο Γιουν-Χι κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, μια Γαλλίδα στη Νότια Κορέα βρίσκει εισόδημα διδάσκοντας γαλλικά σε δυο ντόπιες.
Ραγισμένες Καρδιές
(“L’Amour Ouf”) Δραματικό αισθηματικό θρίλερ, γαλλικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Ζιλ Λελούς, με τους Αντέλ Εξαρχόπουλος, Φρανσουά Σιβίλ, Μαλορί Ουανέκ, Μπενουά Πουλβόρντ κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο επαναστάτης έφηβος Κλοτέρ ερωτεύεται τη συμμαθήτριά του, Ζακί, γοητευμένος από το ατρόμητο πνεύμα της. Καθώς ο έρωτας ανθίζει ανάμεσα στους δυο τους, η ανεξέλεγκτη βία των συμμοριών συμπαρασύρει τον Κλοτέρ σε σκοτεινά μονοπάτια και βρίσκεται φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Μετά από πολλά χρόνια χώρια, ζώντας διαμετρικά διαφορετικές ζωές, θα έρθουν και πάλι κοντά.
Επτά Πέπλα
(“Seven Veils”) Δραματική ταινία, καναδικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Ατόμ Εγκογιάν, με τους Αμάντα Σέιφριντ, Ντάγκλας Σμιθ, Βανέσα Αντουάν, Μαρκ Ο’Μπράιαν κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μια σκηνοθέτρια αναλαμβάνει την αναβίωση του πιο διάσημου έργου του πρώην μέντορά και εραστή της, της όπερα «Salome». Καθώς εργάζεται στην παραγωγή, επαναδιαπραγματεύεται αρκετές σχέσεις στη ζωή της.
Έχω Κάτι να Πω
Κωμωδία, ελληνικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Στράτου Τζίτζη, με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Ζέτα Δούκα, Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννη Ζουγανέλη, Βίβιαν Κοντομάρη, Χρήστο Σαπουντζή κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ο Σταύρος, ένας σκηνοθέτης διδάσκει σε μια σχολή κινηματογράφου και ελλείψει σπουδαστών χάνει τη δουλειά του. Τότε θα σκεφτεί να γράψει ένα βιβλίο για το βαθύτερο νόημα, αλλά και πάλι δεν ενδιαφέρεται κανένας γι’ αυτό.
Τhe Opera! Άριες για έναν Έρωτα
(“The Opera! Arias for an Eclipse”) Δραματικό μιούζικαλ, ιταλικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Νταβίντε Λιβερμόρε και Πάολο Τζεπ Κούκο, με τους Βαλεντίνο Μπούτσα, Μάριαμ Μπατιστέλι, Βενσάν Κασέλ, Ρόσι ντε Πάλμα, Φανί Αρντάν κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ένας ξαφνικός πυροβολισμός καταστρέφει το όνειρο δύο ερωτευμένων τη μέρα του γάμου τους. Η μοίρα του Ορφέα και της Ευρυδίκης είναι σκληρή: τη μέρα που ήθελαν να επισφραγίσουν την αγάπη τους, η ψυχή της Ευρυδίκης παίρνει τον δρόμο για τον κάτω κόσμο.
Ένας Απλός Άνθρωπος
(“A Working Man”) Περιπέτεια, αμερικάνικης παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Άγιερ, με τους Τζέισον Στέιθαμ, Μάικλ Πένια, Ντέιβιντ Χάρμπουρ κα.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Όταν μια συμμορία εμπορίας ανθρώπων αρπάζει την κόρη ενός φίλου του, ο βετεράνος των κομάντο και νυν οικοδόμος Λέβον Κέιντ θα αναλάβει να τη φέρει πίσω σώα, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο διαφθοράς πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι μπορούσε να φανταστεί.
Οντότητα
(“Oddity”) Ταινία τρόμου ή ψυχολογικό θρίλερ ή και τα δυο μαζί, στη δεύτερή του ταινία (ιρλανδικής παραγωγής 2024) ο Ντέμιαν ΜακΚάρθι θα καταφέρει να δημιουργήσει μια έντονη ατμόσφαιρα μυστηρίου και αρκετές ανατριχίλες. Το φιλμ, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρώτη ταινία του «Caveat», καθώς γυρίστηκε στα ίδια σκηνικά, ενώ κοινό στοιχείο των δυο ταινιών είναι η κούκλα λαγός.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη έπαυλη της επαρχίας, όπου δολοφονήθηκε μυστηριωδώς μία γυναίκα. Τη νύχτα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ανεξιχνίαστο φόνο της, η δίδυμη αδελφή της, ένα τυφλό μέντιουμ, επισκέπτεται την έπαυλη, ισχυριζόμενη ότι γνωρίζει ποιος έκανε τον φόνο.
Πρωταγωνιστούν οι Γουίλιαμ Λι, Κάρολιν Μπράκεν, Τάιγκ Μέρφι, Τζόναθαν Φρεντς κα.
Θρίαμβος
(“Triumph”) Κωμωδία, βουλγαρικής και ελληνικής παραγωγής του 2024, των Κριστίνα Γκρόσεβα και Πέταρ Βαλτσάνοβ, που ήταν η επίσημη συμμετοχή της Βουγλαρίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Το παράλογο έρχεται και δένει με τα προβλήματα μιας χώρας σε μετάβαση από τον κομμουνισμό στα δυτικά πρότυπα.
Στον χαοτικό απόηχο της πτώσης του κομμουνισμού, μια ομάδα κρούσης αποτελούμενη από υψηλόβαθμους αξιωματικούς του βουλγαρικού στρατού αναλαμβανει μια άκρως μυστική επιχείρηση σε ένα χωριό, με στόχο να βρουν ένα δυσεύρετο εξωγήινο αντικείμενο που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να ξανακάνει «μεγάλη» τη Βουλγαρία.
Η ταινία, της οποίας έκανε το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, έχει αρκετές ξεκαρδιστικές σκηνές, κάποιες τολμηρές ιδέες και ιδιαίτερη αισθητική, αλλά και αδυναμίες, απ’ αυτές που δεν μπορεί να ξεφύγει και το νέο ελληνικό σινεμά. Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Μπακάλοβα, Μαργκίτα Γκόσεβα, Τζούλιαν Βέργκοφ, Ιβάν Σάβοφ, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Οικονόμου.
Some Rain Must Fall
(“Kong Fang Jian Li De Nv Ren”) Ακόμη μία φεστιβαλική ταινία, από την Κίνα και τον Κιου Γιανγκ, που κάνει το ντεμπούτο του. Μακρινά σκοτεινά πλάνα και μια θολή περίπλοκη ιστορία, για μια 40χρονη που ψάχνει να βρει τον εαυτό της, ενώ σε έναν αγώνα μπάσκετ της κόρης της τραυματίζει άθελά της μία ηλικιωμένη και ακολουθούν μία σειρά γεγονότων εκτός ελέγχου. Επιτηδευμένη σκηνοθεσία, σενάριο αναιμικό και αλαζονικό ύφος, σε μια ταινία που απευθύνεται μόνο σε αυτούς που ψάχνουν για ταλέντα στις πιο απίθανες γωνιές του παγκόσμιου σινεμά.
Λατρεία – Οι Καλτ Ελληνικές Ταινίες (μου)
Ελληνικό ντοκιμαντέρ του 2024, το τρίτο του Μελέτη Μοίρα, που αυτή τη φορά προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για το πως αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το σινεφιλικό φιλμ εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τις ταινίες «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών, συντελεστών, αλλά και δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου.
ΑΠΕ ΜΠΕ