«Έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο ΟΗΕ τη χρήση των τροφίμων ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει να στοχοποιεί και να σκοτώνει ανθρώπους που προσπαθούν να προμηθευτούν ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η χρήση της τροφής για τους αμάχους ως όπλου, επιπλέον του περιορισμού ή της παρεμπόδισης της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες που τους προσφέρουν βοήθεια απαραίτητη για την επιβίωσή τους, αποτελεί έγκλημα πολέμου και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ενδέχεται να συνιστά και άλλα εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Περισσότεροι από 410 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί» από σφαίρες ή βλήματα όλμου που έριξε ο ισραηλινός στρατός την ώρα που προσπαθούσαν να φτάσουν στα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF από τα τέλη Μαΐου, όταν άρχισε να διανέμει βοήθεια στη Γάζα, επεσήμανε ο αλ Χιτάν, είπε ότι τουλάχιστον 39 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό την ώρα που προσπαθούσαν να πλησιάσουν στα ελάχιστα κομβόι βοήθειας του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε αυτά τα επεισόδια.
Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε να ληφθούν αμέσως μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση.
«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί εναντίον ανθρώπων που προσπαθούν να προμηθευτούν τρόφιμα», τόνισε ο αλ Χιτάν, ζητώντας επίσης από το Ισραήλ «να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και άλλης μορφής ανθρωπιστική βοήθεια απαραίτητη για την επιβίωση των Παλαιστίνιων της Γάζας».
«Οι παράνομοι περιορισμοί στο έργο του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων θα πρέπει να αρθούν αμέσως», κατέληξε, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ – η δύναμη κατοχής στη Γάζα- σέβεται την υποχρέωσή του να φροντίζει ότι ο πληθυσμός λαμβάνει επαρκή τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».
«Βδέλυγμα»
Από την πλευρά της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «βδέλυγμα» τον τρέχοντα τρόπο διανομής βοήθειας από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ GHF.
Στον παλαιστινιακό θύλακα το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (Gaza Humanitarian Fund) ονομάζεται Ταπεινωτικό Ίδρυμα για τη Γάζα (Gaza Humiliation Fund), διότι έτσι «αισθάνονται αυτή τη στιγμή» οι κάτοικοι, σημείωσε ο Λαζαρινί.
Το GHF ξεκίνησε να διανέμει τρόφιμα στη Γάζα στις 26 Μαΐου, έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες στη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ είχε επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, απαγορεύοντας την είσοδο τροφίμων, νερού και ιατρικών εφοδίων.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι «το 100% του πληθυσμού» «απειλείται από λιμό».
Τόσο ο ΟΗΕ όσο και άλλες ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις αρνούνται να συνεργαστούν με το GHF λόγω των ανησυχιών τους για τις διαδικασίες που ακολουθεί και την ουδετερότητά του.
Χθες Δευτέρα πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το GHF να διακόψει τις επιχειρήσεις του, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να γίνει συνεργός «σε εγκλήματα πολέμου».
πηγή: cnn.gr