Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει, μετά από εξακρίβωση των στοιχείων ενός μέρους των θυμάτων του πολέμου, ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν σχεδόν το 70% των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024.
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν το 70% των θανάτων που έχει εξακριβώσει στον πόλεμο της Γάζας ήταν γυναίκες και παιδιά και καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Τα ευρήματα
Αλλά η ανάλυση του ΟΗΕ για την ηλικία και το φύλο των θυμάτων υποστηρίζει τον παλαιστινιακό ισχυρισμό ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των νεκρών στον πόλεμο.
Η διαπίστωση αυτή δείχνει «μια συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης και της αναλογικότητας», ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα σε ανακοίνωση που συνοδεύει την 32σέλιδη έκθεση.
Νεότερο θύμα ένα αγόρι μίας ημέρας
Συνολικά, τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 44% των θυμάτων, με τα παιδιά ηλικίας πέντε-εννέα ετών να αποτελούν τη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, ακολουθούμενα από τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών και στη συνέχεια από τα παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών.
Έδειξε ότι στο 88% των περιπτώσεων, πέντε ή περισσότερα άτομα σκοτώθηκαν στην ίδια επίθεση, γεγονός που υποδεικνύει τη χρήση από τον ισραηλινό στρατό όπλων με επίδραση σε ευρεία περιοχή, αν και ανέφερε ότι ορισμένοι θάνατοι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένων βλημάτων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.
Τι ανέφερε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να υπάρξει ο δέον απολογισμός σε σχέση με τους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μέσω αξιόπιστων και αμερόληπτων δικαστικών οργάνων και ότι, εν τω μεταξύ, όλες οι σχετικές πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία συλλέγονται και διατηρούνται.
Ο στρατός του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι περίπου ένας άμαχος στη Γάζα έχει σκοτωθεί για κάθε μαχητή, μια αναλογία που επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις πολιτών. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί αμάχους και πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ως ανθρώπινες ασπίδες.
πηγή: cnn.gr